Niko odgovoran nema pravo da radi na izbornom zakonu bez mogućnosti da se, kroz kontrolne mehanizme u Vladi i Skupštini, prati njegova primjena, poručio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović: Takozvana skupštinska vlast nije za sada uspjela u navlačenju dijela parlamentarne opozicije

On je rekao da je, povodom predloga vlasti za formiranje, kako je naveo, još jedne famozne radne grupe, već javno govorio i pozvao kolege da ne daju legitimitet tom perfidnom pokušaju kupovine poena kod pojedinih međunarodnih faktora, odnosno kod lakovjernog dijela crnogorske javnosti.

“Nagledali smo se raznih grupa koje su formirane u Skupštini od takozvanog kolegijuma, i onih koje su se bavile izbornom problematikom, pa sam mišljenja da smo dobro savladali domete i ciljeve takvog ‘rada'”, kazao je Damjanović agenciji Mina.

On je rekao da je njegov poziv trenutno dao rezultat.

“I takozvana skupštinska vlast nije za sada uspjela u navlačenju dijela parlamentarne opozicije, odnosno zamajavanju i fingiranju namjere za iskrenim, ozbiljnim i suštinskim dijalogom”, dodao je Damjanović.

Kako je naveo, njegov predlog, da umjesto “radne grupe” aktivnosti na suštinskim izmjenama, ali i primjeni izbornog zakonodavstva, obavlja privremeni skupštinski odbor koji bi se formirao za tu namjenu, uz ravnopravno učešće dijela NVO i ozbiljnih stručnjaka koji se bave izbornom problematikom, poslanici Demokratske partije socijalista su odbili bez argumentacije zašto je neprihvatljivo.

“Podnio sam i predlog za izmjenu izbornog zakona koji je u skupštinskoj proceduri i koji parlamentarna većina tri puta odbija da uvrsti u dnevni red sjednica, ove od takozvanog skupštinskog rukovodstva obesmišljene i bagatelizovane Skupštine”, kazao je Damjanović.

To je, kako je naveo, pokušaj da se otvori dijalog oko ključnih promjena izbornog sistema, uvođenja otvorenih lista i realizacije ustavnog prava na neposredan izbor kroz mogućnost individualnih kandidatura.

Prema riječima Damjanovića, vlast to odbija jer joj zadržavanje ovakvog izbornog modela, sa arsenalom oruđa za pritiske, ucjene i kupovine, garantuje status qvo, odnosno nepromjenljivu političku situaciju koja, izgleda, odgovara i pojedinim segmentima iz opozicije.

“Na kraju, raditi na izbornom zakonu, a nemati mogućnost da se kroz kontrolne mehanizme u Vladi i Skupštini prati primjena svakog segmenta istog, politička je glupost na koju niko odgovoran, bio iz opozicije ili iz stručne javnosti, jednostavno nema pravo”, zaključio je Damjanović.