Globalni nivo mora porastao bi za oko šest metara kada bi se sav grenlandski led otopio, iako bi za to bili potrebni vijekovi ili milenijumi, upozoravaju stručnjaci

Prvi put je zabilježena kiša u oblasti ledene kape Grenlanda, gdje su temperature obično znatno ispod nule na vrhu koji doseže visinu od 3.216 metara. Padavine su jasan znak klimatske krize, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici Stanice američke Nacionalne naučne fondacije primjetili su kišu tokom 14. avgusta, ali nisu imali instrumente za mjerenje, jer su padavine bile neočekivane. Širom Grenlanda je iz oblaka palo približno sedam milijardi tona vode, prenosi RTS.

Kiša je padala tokom izuzetno toplih tri dana na Grenlandu, kada su temperature mjestimično bile 18 stepeni veće od prosjeka. Kao rezultat toga, topljenje je primjećeno u većem dijelu Grenlanda, na površini oko četiri puta većoj od Velike Britanije.

Nedavni izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama zaključio je da je „nedvosmisleno” da emisije ugljen-dioksida usled ljudskih aktivnosti griju planetu i izazivaju topljenje leda i podizanja nivoa mora.

Grenland je takođe imao „epizodu” topljenja u julu, čime je 2021. postala jedna od samo četiri godine u prošlom vijeku u kojima je zabilježeno tako rasprostranjeno topljenje ledenih površina.

Ostale godine koje su bile krizne u tom smislu su 1995, 2012, i 2019.

Globalni nivo mora porastao bi za oko šest metara kada bi se sav grenlandski led otopio, iako bi za to bili potrebni vijekovi ili milenijumi. Ali svakako da topljenje sa Grenlanda još od 1994. godine podiže nivo mora i ugrožava svjetske obalne gradove.

Led na Grenlandu se topi brže nego ikad u proteklih 12.000 godina, procjenili su naučnici.

Izvor: PvPortal