Praktično sama na ovome svijetu, otac mi je odavno umro, a majka se udala i ima porodicu. Nemam nikoga ko bi mi pomogao, kaže Jasminka

ROŽAJE – Rožajka Jasminka Pačariz, majka dvije djevojčice od osam i četiri godine od kojih je jedna s posebnim potrebama, pozvala je humanitarne organizacije i ljude dobre volje da joj pomognu, kako bi liječila dijete. Ova porodica živi od svega 146 eura, a za liječenje djevojčice potreban je odlazak u Klinički centar za šta Jasminka ne može da izdvoji nijedan cent.

– Duša me boli jer nijesam u mogućnosti da obezbijedim liječenje za moju kćerku koja mnogo pati. Ona ima svega osam godina i često plače, vrišti i drhti bez nekog posebnog razloga. Na ivici sam snage i razmišljam da sebi prekratim muke. Iako ljekari preporučuju da ide u školu, kada je u takvom stanju ja ne mogu nikako da je pošaljem jer svaka moja zapovijed da ide na nastavu na nju djeluje još gore. Preporučeno mi je da je vodim na liječenje u Klinički centar, ali niko me ne pita da li imam para za put i druge potrepštine. Ja sam praktično sama na ovome svijetu, otac mi je odavno umro, a majka se udala i ima porodicu. Nemam nikoga ko bi mi pomogao. Najgore mi je što sam umorna od svih problema koje praktično od rođenja nosim na leđima jer za mene ne postoji nijedan dan u godini koji mogu bezbrižno da provedem sa svojom djecom, pa sve češće razmišljam da bi za mene i za djecu bilo najbolje da me nema. Vjerujem da bi neko onda preuzeo odgovornost za njih i da bi im život bio mnogo bolji i ljepši bez mene. Razmišljala sam i o mogućnosti da prodam jedan bubreg kako bih riješila brojne probleme – kazala je Jasminka.

Ističe da je i mlađem djetetu potrebno liječenje u Podgorici.

– Život me je smoždio do kraja i ne vidim izlaz iz problema u kojima sam se našla. Mnogo sam muke vidjela u djetinjstvu živjeći pored očuha. Ni udajom nisam dobila ništa lijepo, osim batina i prijekora, pa osim dvije kćerke za koje bih i život dala i zbog kojih sam prinuđena da živim, ovaj život mi nije ništa pružio. Boli me što nisam u mogućnosti da im obezbijedim normalan život pa zato sve one koji mogu, molim da mi pomognu – apeluje Jasminka.

Svi koji mogu i žele da pomognu to mogu uraditi uplatom na žiro račun broj 530-0100100063730-43, kod Montenegrobanke, na ime Jasminka Pačariz. I na IBAN CODE – ME25530013050006540119 na ime Jasminka Pačariz.

V.Ra.


Krov nad glavom obezbijedili humanisti
Jasminka je do skoro sa kćerkama živjela u baraci u kojoj nije bilo nikakvih uslova za život.

– Zahvalna sam svim ljudima koji su meni i mojoj djeci obezbijedili krov nad glavom, među kojima je i poznati humanista Brčvak. Ipak, osim humanih ljudi, o porodicama kao što je moja, država ne vodi mnogo računa. Dobili smo socijalnu pomoć od koje ne možemo da preživimo. Tražila sam tuđu njegu za moju djecu, ali sam odbijena. Da bih spasila djecu, bila sam u Njemačkoj, ali smo, nažalost, otuda protjerane i prepuštene tihom umiranju – kazala je Pačariz.

Izvor: Dan