Neko na drva, neko na plin, a neko i na računare. Različiti su načini na koje se grijemo, ali ipak oni su jednostavno ispred svog vremena.

Poznato je da su Šveđani ekološki i tehnički napredna nacija. Ali njihov najnoviji tehnološki projekat, iznenadio je sve, i sigurno je velika novost u ekološkim tehnologijama.

Naime, u jednom dijelu Stockholma, tačnije u naselju Skarpnack, gradi se veliki centar podataka,  prenosi 24sata.hr. Svi koji posjeduju računare znaju koliko se zagrijavaju, ali sigurno još nikad nikom nije palo na pamet da bi se ta energija mogla iskoristiti u svrhu zagrijavanja npr. našeg doma.

Šveđani, su se upravo sjetili toga, i došli na ideju da iskoriste tu inače beskorisnu energiju. Toplotnom energijom računara zagrijavat će oko 30.000 domaćinstava.

Cijeli projekat vodi kompanija Fortum, a prema njihovim predviđanjima računari bi u budućnosti mogli grijati i više od 10 posto kuća i zgrada. Iz tog razloga su gradski odbornici odlučili da je u Stockholmu potrebno otvoriti još računarskih centara.

Glavni grad zemlje čiji je slogan “u korak s vremenom” ovime će postati još ekološki napredniji. A već sada dio toplote dobijaju – od smeća.