Ne postoji evidencija o nacionalnoj strukturi zaposlenih u bjelopoljskoj policiji

Uprava policije ne vodi evidenciju o nacionalnoj strukturi zaposlenih u Centru bezbjednosti Bijelo Polje, tako da nijesu poznati podaci o zastupljenosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, ali to treba da se promijeni, ocijenio je zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković, piše Pobjeda.

On je u mišljenju pojasnio da su po službenoj dužnosti pokrenuli postupak, odnosno po inicijativi otvorenom pismu grupe građana iz Bijelog Polja, kojom je ukazano na nezastupljenost manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u strukturi rukovodnog kadra u Centru bezbjednosti Bijelo Polje.

Građani su se požalili da među šefovima nema zaposlenih Muslimana/Bošnjaka, te da od ukupno devet rukovodećih radnih mjesta samo jedno pokriva pripadnik nacionalne manjine.

” Dalje se ističe da u sektoru Granične policije u Bijelom Polju na rukovodećim mjestima nema nijednog pripadnika manjinskog naroda, što posebno zabrinjava kod činjenice da je sjedište Regionalnog centra granične policije “Sjever” u Bijelom Polju”, navedeno je u mišljenju zamjenika ombudsmana.

Bjeković je ukazao na važnost da ustavna garancija na srazmjernu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, obavezuje organe i službe zadužene za kadrovska pitanja da prate zastupljenost pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. To se, pojašnjava on, čini kako bi se stvorili početni uslovi za primjenu posebnih mjera tamo gdje podaci ukazuju na podzastupljenost i potrebu ispravljanja nejednakosti.

“Srazmjernom, proporcionalnom, pravovremenom i kontinuiranom primjenom posebnih mjera osnažuje se borba protiv etničke, odnosno nacionalne diskriminacije u svim njenim pojavnim oblicima i štetnim posljedicama koje izaziva”, naveo je Bjeković.

Zatražio je zato od Uprave policije da u okviru implementacije strateških dokumenata vodi računa o zastupljenosti manjina u službi.

U mišljenju zamjenika ombudsmana detaljno je navedeno da su iz bjelopoljske policije, izjašnjavajući se ranije o ovom slučaju, saopštili da ne raspolažu traženom statistikom, odnosno da na osnovu imena i prezimena policijskih službenika nijesu u mogućnosti dati tačne podatke o njihovoj nacionalnoj pripadnosti. Rekli su i da se popuna radnih mjesta obavlja isključivo putem oglasa preko Uprave za kadrove.

Bjeković je prihvatio da se na osnovu spiska sa imenima i prezimenima rukovodilaca u Centru bezbjednosti Bijelo Polje nije smio izvoditi zaključak o njihovoj nacionalnoj pripadnosti i ukazao „da se srazmjerna zastupljenost može postići jedino u okolnostima praćenja nacionalne strukture zaposlenih i prijavljenih kandidata/kinja koji se o ovom pitanju izjašnjavaju na dobrovoljnoj osnovi“.

Na to, kaže Bjeković, posebno ukazuju preporuke OEBS-a o policiji u multietničkim društvima, sa jasnim naglaskom na “postavljanje statističkih ciljeva radi poboljšanja ravnomjerne etničke zastupljenosti u policiji i praćenje etničkog sastava policije”.

Izvor: Pobjeda