Navijač R.R. kažnjen je novčanom kaznom od 800 eura, zbog kršenja zakona o javnom redu i miru, te sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, dok je prekršajni postupak protiv M.V. odgođen na njegov zahtjev, jer mu je potreban advokat, saopštio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Naime, Savjet za građansku kontrolu rada policije je u stalnoj komunikaciji sa policijskim vlastima, a u vezi sa, kako navode, provjerom postupanja policije na fudbalskoj utakmici između klubova Sutjeska i Budućnost.

“Prekršajni postupak protiv građanina R.R. (1980) je završen i isti je kažnjen novčanom kaznom po članu 11 Zakona o javnom redu i miru (500 eura) i po članu 30. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama (300 eura). Prekršajni postupak protiv građanina M. V. (1986) je odložen zbog njegovog zahtjeva da mu je potreban advokat. Ovaj građanin je bio lišen slobode po prekršaju član 11 Zakona o javnom redu i miru i po članu 30. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama”, navode iz Savjeta.

U odnosu na navode da policijski službenici nijesu imali identifikacione oznake Savjet je, kako je saopšteno, izvršio određene provjere, moguće u ovom trenutku, i “dobio čvrsta uvjeravanja od starješina CB Nikšić i Uprave policije da identifikacija postupajućih policijskih službenika u bilo kojoj situaciji u odnosu na ovoj događaj ne može biti sporna, osporena ili problematizovana i da je poznat identitet svakog policijskog službenika koji je upotrijebio određeno sredstvo prinude”.

“Savjet je od Uprave policije zatražio dostavljanje kompletne dokumentacije koja se odnosi na formiranje i rad Komisije za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude uključujući kompletan video materijal, zapisnik i mišljenje o tome da li su sredstva prinude u konkretnom slučaju opravdana i pravilno upotrijebljena. Savjet je uputio preporuku Upravi policije da se zbog interesa javnosti objavi kompletan snimak Uprave policije koji je javno najavljen i sačinjen u odnosu na fudbalsku utakmicu između klubova Sutjeska i Budućnost”, navode iz Savjeta.

Savjet je, kako ističu, pozvao Osnovno državno tužilaštvo da sprovede djelotvornu istragu i naloži vještačenje povreda građanina A.I.

“Savjet je pozvao sve društvene subjekte i građane da ne pristupaju politizaciji ovog događaja i i da prate blagovremenost i rad svih nadležnih istražnih i nadzornih organa i tijela”, navodi se u saopštenju.

izvor: rtcg.me