U ŠANGAJU

Nastavak pregovora Kine i SAD o trgovini

Kineski i američki pregovarači danas se nalaze u Šangaju da nastave pregovore o rješenju njihovog trgovinskog rata, mada su i Peking i Vašington vrlo su obazrivi oko očekivanja za postizanje dogovora.

Razgovori će se voditi danas i sjutra u kineskom ekonomskom centru i prvi su direktni razgovori dvije strane od kraha pregovora u maju, kada je američki predsjednik Donald Tramp optužio Peking da ne ispunjava svoje obaveze.

Sa američke strane pregovore vode američki trgovinski predstavnik Robert Ljatizer i ministar finansija Stiven Mnučin, a sa kineske zamjenik premijera Liju He.

Kina i SAD od prošle godine natežu se oko trgovine i uzajamno su uveli jedna drugoj kaznene carine koji se odnose na robnu razmjenu u vrijednosti od 360 milijardi dolara.

Spor se proširio na tehnologiju, kada su u maju SAD stavile kineskog telekomunikacionog giganta Huavej na crnu listu američke administracije zbog bezbjednosti.

Nastavak pregovora ipak predstavlja pozitivan korak poslije primirja u trgovinskom ratu dogovorenog krajem juna između Trampa i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga na samitu G20 u Japanu.

Izvor: Beta