Nastava počinje, a selo bez škole

Školski objekat u pljevaljskom selu Strahov do izgorio je u požaru početkom jula, ali njegova sanacija još uvijek nije počela pa se teško može očekivati da ovdje 2. septembra zazvoni školsko zvono. U mjesnoj zajednici kažu da su u upravi matične škole u Boljanićima doznali da je Ministarstvo prosvete odbrilo dio sredstava, ali da postoji problem da se posao završi prije početka školske godine.

-Od direktora Osnovne škole „Jakub Kubur” obaviješten sam da je Ministarstvo prosvete odobrilo devet hiljada eura za saanciju objekta, ali da je teško sprovesti sve zakonske procedure u veoma kratkom roku kako bi se izvođač radova uveo u posao i kako bi poslovi bili završeni. Ostaje da se čeka i da se vidi kako će ovaj problem biti riješen – kaže predsjednik MZ Potkovač kojoj pripada Strahov do, Obrad Ćeranić.

On dodaje da je ove godine u petorazrednoj školi u Strahovom dolu nastavu trebalo da pohađaju dva đaka.

-U prvi razred treba da da bude upisan jedan učenik, dok jedan učenik pohađa treći razred – kaže Ćeranić i dodaje da u naredne dvije godine u selu nema đaka prvaka

Prema njegovim riječima država bi trebala da preduzme određene mjere i da na neki način spriječi zatvaranje škole jer bi se to negativno odrazilo za čitavo selo.

-Sramota je za državu da nije u stanju da podigne makar montažni objekat čija će veličina biti pet sa pet metara. Ovde je potrebna jedna manja učionica sa jednom pomoćnom prostorijom i mokrim čvorom. Ako se ne može to uraditi onda je stvarno sramota – kaže Ćeranić.

Mještani predlažu da se iznajmi neka seoska kuća u kojoj niko ne živi i da se ista pretvori u privremenu školu.

Izvor: Dan