Nastava po modelu koji predlaže Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, ne može se i ne smije izvoditi, poručili su iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

Iz Udruženja su kazali da su instrukcije i preporuke Ministarstva, po sugestijama Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije, da nova školska godine počne punim kapacitetom, navele mnoge nastavnike da reaguju i iznesu svoj stav.

Svi su, kako su naveli, ponešeni željom da se što prije vrate učionici i da se nastava izvodi u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

„Da li na ovakav način, u ovom momentu, sa ovolikim brojem zaraženih, možemo to primijeniti“, upitali su iz Udruženja.

Oni smatraju da treba uzeti u obzir mnoge okolnosti koje idu u prilog činjenici da se nastava sa dužinom časa od 45 minuta, sa punim odjeljenjem, u zatvorenim, malim i zagušljivim učionicama, na temperaturi od 35 stepeni, ne može i ne smije izvoditi.

„Ako se tome doda činjenica da u većini ustanova nema uređaja za rashlađivanje, uz obavezno nošenje maske, onda se pitamo da li su ovakve mjere, instrukcije i preporuke, u ovom momentu, prihvatljive, humane, pa i zakonite“, kaže se u saopštenju.

Udruženje predlaže da čas traje 30 minuta, da nastavu pohađaju svi učenici jednog odjeljenja i da prve časove nove školske godine treba prilagoditi opštoj situaciji, potrebama učenika, čuvanju njihovog zdravlja i postepenog uvođenja u nastavne sadržaje.

Neophodno je, smatraju u Udruženju, uključiti sve subjekte vaspitno-obrazovnog sistema, kako one u ustanovama, tako i van njih, kako bi se sačuvalo zdravlje učenika.

„Da se tokom septembra sprovede sistem „učionica otvorenog tipa“, odnosno „nastava pod vedrim nebom“. Nastavnicima treba dati slobodu u odstupanju od nastavnog plana i programa za taj mjesec“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da nastavu, koliko je moguće, treba održavati u krugu škole „ili, sa svojim nastavnicima, obilaziti značajna mjesta i institucije, a neposredno su vezane za obrazovni ili predmetni program“.

„Ovo sve iz razloga i potrebe da djeci, u periodu ogromne epidemije, sačuva zdravlje, prije svega njihova psihička stabilnost“, navode iz Udruženja čija je predsjednica Stanka Vukčević.

Izvor:RTCG