Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) još uvijek nema precizno rješenje da li će se ići na potpunu redukciju kesa ili njihovu naplatu u supermarketima, ocijenjeno je iz resora Pavla Radulovića.

Plastične kese, iako jedan od manjih otpada, najviše su vidljive i kvare sliku životne sredine.

“Nadamo se da ćemo u trećem kvartalu imati mjere da će kese biti ili naplative ili da će se krenuti na njihovu redukciju, i na nuđenje alternative – dakle biorazgradive kese ili neka druga pakovanja. Sigurno će nekoliko mjeseci kampanje dati rezultate”, vjeruje portparolka MORT-a Marina Miketić.

Nakon olujnog vjetra u Podgorici i na primorju, ogoljene su naše loše navike koje se tiču upotrebe plastičnih kesa, kaže Miketić.

Stoga je i dobra odluka o postepenom izbacivanju plastičnih kesa iz upotrebe.

“Pokušavamo da napravimo normativu koja će biti u skladu s takvom odlukom. To nije ništa novo, jer se tako nešto odavno radi u svijetu, Evropi, Aziji, Africi. Još nemamo precizno rješenje da li će se ići na potpunu redukciju kesa ili njihovu naplatu u supermarketima, ali će biti mjere koje će podstaći ljude da što manje koriste plastične kese”, kazala je Miketić gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Smatra da su se građani Crne Gore previše navikli da u marketima koriste plastične kese prilikom kupovine voća i povrća, zaboravljajući pritom na upotrebu cegera, korpi…

“Moguće da nas korišćenja cegera vezuje za period života kad nijesu bile najsrećnije okolnosti. Plastične kese su navika koja je vrlo ukorijenjena”, pojasnila je Miketić.

Ona je navela primjer Velike Britanije, koja insistira na smanjenju plastičnih, čaša, flaša, a naročito kesa.

“Danske je 94-e smanjila upotrebu kesa na način što su se počele naplaćivati, to se pokazalo kao najbolja mjera, kad god se udari na džep onda se lako priviknu na to. Danska je tada smanjila upotrebu kesa sa 800 miliona na 400 miliona za godinu dana”, kazala je Miketić.

izvor: rtcg.me