Dvije godine i skoro tri mjeseca nakon što je potpisan ugovor o koncesiji između Vlade i konzorcijuma Bistrica klin enerdži, to preduzeće, iza kojeg stoji podgorički biznismen Žarko Burić, predalo je Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MTOR) zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za gradnju male hidroelektrane (mHE) Bistrica u opštini Bijelo Polje.

Bistrica

Ugovor o koncesiji za mHE Bistrica potpisan je 13. januara 2017. godine između Vlade i Bistrica klin enerdži, čiji su vlasnici BP hidropover sa 98 odsto i Normal kompani i Kronor sa po jedan odsto udjela. Osnivač BP hidropovera i Normal kompanija je Žarko Burić. Do skoro je Normal kompani imao i 10 odsto udjela u Kronoru, ali je izašao iz te firme i svoj udio prepustio firmi Gama Montenegro. Kronor je vlasnik dvije mHE u opštini Plav i od novembra 2017. godine ima status povlašćenog proizvođača. Gradnji mHE u Plavu protivilo se lokalno stanovništvo.

Tehničkim rješenjem za vodotok Bistrica predviđena je izgradnja jedne mHE „Bistrica“ instalisane snage 6,30 megavata (MW) i procijenjene godišnje prozvodnje 21.837 gigavat-sati (GWh). Usvajanjem instalisanog protoka predviđen je rad elektrane sa maksimalnom snagom u trajanju od 25 odsto ukupnog vremena u godini u profilu 670 mnm.

Bistrica klin enerdži je takođe kao višenamjensko rješenje ponudila realizaciju izgradnje pješačke staze na obali rijeke Bistrice do Đalovića klisure, zatim postavljanje parkovskih klupa, kanti za smeće i pano tabli i postavljanje visokoefikasnih led svjetlosnih tijela sa PV panelima i sopstvenim akumulatorima duž pješačke staze. Time bi se, kako piše u ponudi koju je dostavila Burićeva firma, postiglo da pješačka staza bude osvijetljena isključivo zahvaljujući sunčevoj energiji. Realizacija višenamjenskog rješenja, odnosno šetališta, koštala bi 93.400 eura.

Burić je samo jedan od biznismena bliskih DPS-u i vlasti koji se bavi izgradnjom mini-hidroelektrana. Ovaj posao je isplativ iz razloga što kada se dobije status povlašćenog proizvođača, cijena po kojoj se prodaje struja iz mHE je skoro duplo skuplja u odnosu na tržišnu. Razlog je, prije svega, podsticaj koji plaćaju građani i preduzeća preko računa za struju.

    Burić zaustavljen u Plav

Građani svaki kilovat-sat do 300. plaćaju pola centa, a svaki naredni skoro jedan cent, a tako je od ove godine. U 2017. i 2018. godini svaki kilovat-sat se plaćao skoro pola centa. Podsticaji se plaćaju od 2014. godine. Te godine se plaćalo 0,03 eurocenta, a svake naredne godine podsticaji su rasli drastično. Sada su dostigli skoro jedan cent za potrošnju preko 300 kilovat-sati.

Vlasnicima mini-hidroelektrana i vjetroelektrana godišnje se isplaćuje više miliona eura, a u tom biznisu je sin predsjednika države Blažo Đukanović sa firmom BB solar, Oleg Obradović sa firmom Hidroenergija Montenegro, koja ima šest mHE u opštini Berane, Igma enerdži čiji je vlasnik Igor Mašović, brat predsjednika opštine Andrijevica Vuk Rajković koji ima oko 10 odsto udjela u Sinerdžiju…

Finansijski pokazatelji firme BP hidropover za 2017. godinu pokazuju da ta kompanija nije imala prihoda. Ukupan gubitak te kompanije na 31. decembar 2017. godine je 13,5 hiljada eura. Aktiva preduzeća je 160 hiljada, dok stalna imovina vrijedi 113,4 hiljade eura.

Kada je u pitanju firma Bistrica klin enerdži, ona nema ni imovine ni prihoda. Ukupan gubitak preduzeća na kraju 2017. godine iznosio je 2.585 eura.

Izvor:Dan