EKONOMIJA

Najviše izvozimo rezanu građu, a uvozimo namještaj

U Crnoj Gori najviše se izvozi rezana građa u vrijednosti od 5, 25 miliona eura, a uvozi namještaj, u vrijednosti od 27.40 miliona, i to kancelarijski u iznosi od 14,43 miliona eura, saopšteno je iz Privredne komore.

To je saopšteno nakon sjednice Odbora Udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore.

Funkcionalni i medicinski namještaj se uvozi u vrijednosti od 6,10 miliona , dok izvoz drveta, hartije, štampe i namještaja ove godine iznosi 9,18 miliona eura.

Drveta je ukupno izvezeno 7,66 miliona, a uvezeno 12,18 miliona, dok je peleta izvezeno 1.919.799 eura.

Uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja je iznosio 51,15 milona eura, što predstavlja 6,68 odsto ukupnog uvoza.

Odnor je na sjednici takođe razmotrie Informaciju o tekućim privrednim kretanjima od januara do maja.

Predstavljeni su Akcioni plan za sprečavanje bespravnih aktivnosti za period 2019-2021. godine i Plan sanacije šuma koje su degradirane djelovanjem abiotičkih i biotičkih činilaca na nivou državnih šuma. Prezentovan je i Dualni sistem obrazovanja.

U diskusiji članova odbora udruženja saopštena je podrška produženju Odluke Vlade o privremenom ograničenju izvoza šumskih drvnih sortimenata do maja 2021. godine, naglašavajući da je njenom primjenom omogućeno drvoprerađivačima da dođu do sirovine u količini I kvalitetu koji im odgovara.

Izvor: CDM