Pokret „Odupri se“ je spreman za ponovni izlazak na ulice, a naredno okupljanje biće najvjerovatnije naredne subote, 7. decembra, kazao je za „Dan” predstavnik tog pokreta Nikola Grdinić. Za to je, kako je pojasnio, bila potrebna reorganizacija pokreta „Odupri se“, kao i analiza prethodnog rada, naročito zbog pogrešnih poteza koji su napravljeni.

– Protesti moraju trajati. Sve što se dešava na političkoj sceni, kao i ono što nas čeka sledeće godine, imaće mnogo ozbiljnije domete u smislu pritiska na ovu bahatu vlast ukoliko budemo zreli da prepoznamo vrijednost kontinuiteta protesta. Suština je da je građanima potrebna garancija da će se desiti slobodni izbori. U ovom trenutku to niko ne garantuje. Ova i ovakva vlast je nebrojeno puta pokazala da joj se ne može vjerovati i da je spremna na sve kako bi opstala. Zbog toga smo i na proljeće krenuli ka totalnom bojkotu svih institucija, ali do tog cilja nismo došli. Sada smo u situaciji parcijalnog bojkota – kazao je Grdinić.

Kako je istakao, Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva radi u nepotpunom sastavu, kao i parlament.

– Ono što građani traže su rezultati tog rada, ali kao vrijednost koja treba da se prelije na cijelo društvo. Zato sam ubijeđen da ćemo ponovo biti u situaciji da se samoorganizujemo i vršimo pritisak na vlast. Samo na taj način će imati smisla kontrola izbora, kao i pomoć radu vlade građanskog jedinstva koja je tražena Sporazumom o budućnosti, da nam se ne bi desila situacija kakvu smo imali sa vladom izbornog povjerenja. Dakle, nije poenta dobiti nešto bolje izborne uslove nego što je to bio slučaj sa prethodnim, već izaći na izbore kada bude postojala stoprocentna sigurnost u njihovu regularnost. U protivnom – BOJKOT, jer izbori neće imati smisla – jasan je Grdinić.

On izlaz iz mnogih društvenih problema vidi samo u konačnom ujedinjenju građana – i to na ulici.

– Tako se stvara kontrateža ovoj vlasti, a to je i najava kontrole onima koji će vršiti vlast nakon pada Demokratske partije socijalista (DPS). Ukoliko se desi da se situacija na političkoj sceni iskoristi kao alibi za izlazak na izbore sledeće godine, a ti izbori po našoj procjeni ne budu slobodni u neophodnoj mjeri, radićemo na tome da i na dan izbora imamo proteste i blokiramo biračka mjesta, da tako obesmislimo i delegitimišemo izbornu pljačku – najavio je Grdinić.

Upitan kako gledaju na najavljeni protest Demokratskog fronta, takođe u decembru, Nikola Grdinić je kazao da se u pokretu raduju svakom okupljanju koji ima za cilj rušenje režima.

– U okviru ideje „Odupri se“ postoji i dio koji promoviše protest na svim nivoima kao jedan od načina građanskog aktivizma u cilju podizanja političke svijesti svakog građanina. Tako može samo da nas raduje sve veći broj lokalnih protesta i inicijativa pojedinaca koji targetiraju društvene probleme i bore se za javni interes temeljno, argumentovano i hrabro. U svim tim aktivnostima vidimo udarce sistemu koji je na lošim vrijednostima kreirala ova vlast, kao i nadu da će doći do kreiranja alternative ovakvom sistemu, a tome svi zajedno moramo dati doprinos – kazao je Grdinić.

Izvor: „Dan“