Nagrada za crnogorski film u Urugvaju

0
179
  • Dugometražni igrani film “Igla ispod praga” Ivana Marinovića je na 35-tom Internacionalnom Festivalu u Urugvaju dobio specijalnu nagradu žirija u programu “Nuevos Realizadores” koji je posvećen novim rediteljima na međunarodnoj sceni.

Žiri je istakao “jedinstvenost kojom film razotkriva pitanje vlasništva i osjećanja prema zemlji, koristeći ciničan humor i burleskni ton kojim prikazuje specifičnosti jednog naroda na Balkanu kao i promjene koje donose neoliberalni projekti. Priča se bavi usamljenošću čovjeka koji je nemoćan da se odbrani od apsolutne većine koja je zavedena dobrima stranog kapitala, te bijeg pronalazi u crnom humoru na rubu mizantropije, kojim veoma dobro barata režiser filma” navodi se u obrazloženju nagrade.

Podsjetimo, „Igla ispod praga“ za koju je Ivan Marinović pisao i scenario, je priča o stanovnicima malog sela na Luštici koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija da proda svoj dio.

U filmu igraju Nikola Ristanovski, Leon Lučev, Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Dragana Dabović, Goran Slavić, Dejan Đonović, Tihana Ćulafić, Filip Klicov, Mirko Vlahović, Stevan Radusinović i drugi.

Preuzeto sa rtcg.me