Komandant vijetnamskog zatvora u kojem je preminuli američki senator Džon Mekejn bio zatočen pet godina, odao je počast svom bivšem zatvoreniku.

(ilustracija/Beta;AP)

Mekejnov bombarder oboren je iznad Hanoja 1967, poslije čega je zarobljen i držan u zloglasnom zatvoru “Hanoj Hilton” više od pet godina.

Bivši pukovnik Tran Trong Dujet, koji je vodio zatvor, rekao je da je vidio Mekejna mnogo puta u zarobljeništvu.

“U to vrijeme svidio mi se lično zbog svoje čvrstine i tvrdog stava”, rekao je Dujet za Vijetnamske vijesti koje objavljuje državna Vijetnamska novinska agencija.

Dujet je naveo da je Mekejn kasnije kao senator zajedno s Džonom Kerijem, takođe senatorom u to vreme, mnogo doprinio unapređenju odnosa Vijetnama i SAD, prenio je Asošiejtid pres.

“Ražalostio sam se kada sam saznao za njegovu smrt. Želio bih da pošaljem saučešće njegovoj porodici. Mislim da tako osjeća sav vijetnamski narod pošto je mnogo doprinio razvoju odnosa Vijetnama i SAD”, dodao je on.

Asošiejtid pres navodi da su desetine ljudi u Hanoju odale počast Mekejnu u ambasadi SD i spomeniku koji je napravljen na mjestu gde je sletio padobranom pošto je pogođen njegov avion.