Na Žabljaku ovih dana na dnevnom nivou boravi oko hiljadu do 1,5 hiljada turista, pretežno u hotelima, čija je popunjenost u junu bila veća od 70 odsto.


Foto: rtcg.me

Iz Turističke organizacije (TO) Žabljak su agenciji Mina-business kazali da su, osim u hotelima, gosti smješteni i u jedinicama privatnog smještaja i kampovima.

“U junu smo zabilježili rast broja prijavljenih turista u odnosu na isti period prošle godine. U privatnom smještaju, čiji vlasnici obavezu prijave boravka završavaju posredstvom lokalne turističke organizacije, boravilo je više od 2,3 hiljade gostiju koji su ostvarili preko 6,5 hiljada noćenja”, rekli su iz TO.

To je, kako su kazali, pokazatelj rada, truda i odlične saradnje TO, Ministarstva održivog razvoja i turizma, lokalnog Sekretarijata za finansije i Poreske uprave koji duže vremena podižu svijest lokalnog stanovništva o bitnosti registracije privatnog smještaja, prijave boravka turista i urednog izmirivanja obaveza plaćanja boravišne takse i poreza.

“Vremenske prilike u junu nijesu išle na ruku turističkim poslenicima na Žabljaku, ali se nadamo da će jul i avgust donijeti prave ljetnje temperature, kako bi dolazeći turisti mogli nesmetano da uživaju u svim čarima Nacionalnog parka Durmitor i svim oblicima aktivnog turizma koje nudimo”, dodali su iz TO.

U ovom periodu, kako su saopštili, Žabljak posjećuju aktivni mladi ljudi koji vrijeme provode osvajajući vrhove Durmitora i obilazeći kanjone, rijeke i jezera.

“Nacionalna struktura gostiju je promijenjena u odnosu na prošlogodišnju kada su na Žabljaku najviše boravili gosti iz Izraela. Ove godine, u predsezoni ali i sada, dominiraju gosti iz Rusije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i zemalja Beneluksa”, rekli su iz TO.

Evidentan je i solidan broj gostiju iz regiona, čiji se povećan broj dolazaka očekuje u nastavku sezone.

“Špic sezone, koji na Žabljaku traje od sredine jula do druge polovine avgusta, obiluje brojnim manifestacijama u organizaciji TO i lokalne samouprave. To je period kada se na Žabljaku očekuje najveći broj turista”, rekli su iz TO.

Oni su dodali da dosadašnja bukiranja hotelskog, ali i jedinica privatnog smještaja djeluju ohrabrujuće, pa se u TO nadaju još jednoj odličnoj ljetnjoj sezoni i ostvarivanju zacrtanih planova.

izvor: rtcg.me