ZBOG TAKSI

Na sjeveru Kosova zatvoreni svi prodajni objekti

Svi prodajni objekati u četiri opštine na sjeveru Kosova od jutros su zatvoreni, a razlog su takse od 100 odsto koje je Priština uvela prije više od sedam mjeseci na svu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Zajednički stav privrednika sa sjevera Kosova je da se sve prodavnice zatvore u znak solidarnosti sa kolegama koji građane snabdjevaju prehrambenim namirnicima i koji su najteže pogođeni nametima iz Prištine. Takse na srpsku robu onemogućavaju normalno funkcionisanje naših poslova i zato zahtjevamo da se one što prije ukinu”, rekao je novinarima predsjednik Udruženja privrednika sa sjevera Kosova Radoš Petrović.

Prema njegovim riječima, privrednici na sjeveru Kosova očekuju reakciju međunarodne zajednice, a vjeruju i u riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je naglasio da će pomoći srpskom narodu da prebrodi ovu krizu.

Petrović nije mogao da precizira do kada će prodavnice biti zatvorene, već je naglasio da će to zavistiti od razvoja situacije na terenu.

Kako je rekao, pekare će raditi smanjenim kapacitetom pa će hljeb biti isporučivan samo bolnici, Studentskom centru i obdaništima.

Mlijeka i mliječnih proizvoda danima nema, nestali su i brašno, šećer, ulje i flaširana roba, a građani su stvarali i zalihe robe za koju možda u ovom trenutku i nisu imali potrebu.

Gužve su bile i na benzinskim pumpama čiji su vlasnici najavili solidarnost sa ostalim privrednicima.

Mitrovčani koji su se često snabdijevali u Bošnjačkoj mahali ili u južnom dijelu Mitrovce već nekoliko dana to ne čine.

U gradu nema uobičajenih jutarnjih gužvi, učenici su na raspustu, studenti su otišli kućama, vrijeme je godišnjih odmora pa se na ulicama mogu vidjeti samo oni koji idu na posao u bolnicu, banke i druge ustanove.

Zatvoreni su, u sve četiri opštine na sjeveru Kosova, prodavnice, supermarketi i veletrgovine, ugostiteljski objekti, stovarišta, gvožđare, pekare, apoteke, frizerski saloni i automehaničarske radnje.

Izvor: Beta