“Čuvanje tradicije, koja čuva naše katune i održava ih u životu jedan je od zadataka naše organizacije. Čuvanje kulturne baštine naše planine takođe
je naša važna obaveza. Zato smo ove godine dobili čast, ali i obavezu, da za sledeću godinu budemo domaćini slave crkve Ružice na katunu Okrugljak”, kazali su iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Na Sinjajevini je juče, kod crkve Ružice, održan tradicionalni Ilindanski sabor i proslavljena je slava čiji je domaćin bilo bratstvo Stanišića iz Bjelopavlića.

Uz zvuke gusala, frule i tradicionalne pjesme Bjelopavlići i njihovi gosti u porti crkve na Okrugljaku proslavili su Ilindan. Prethodno, svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služio je Episkop buenosaireski i južnocentralnoamerički Кirilo, a sasluživali su mu danilovgratski parosi protojerej Predrag Кatanić i protojerej Željko Ćalić.

Nakon liturgije, u crkvi je održano krštenje.

Iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajecinu saopštili su da je svečana i slavska atmosfera još jednom pokazala ljepotu života na Sinjajevini, ali i gostoprimnost sinjajevinskih stočara.

Njima je i ukazana čast da sledeće godine bude domaćin i kum slave Sveti Ilija.

“Čuvanje tradicije, koja čuva naše katune i održava ih u životu jedan je od zadataka naše organizacije. Čuvanje kulturne baštine naše planine takođe je naša važna obaveza. Zato smo ove godine dobili čast, ali i obavezu, da za sledeću godinu budemo domaćini slave crkve Ružice na katunu Okrugljak. Blagoslov za to je dao vladika Kirilo Bojović, kojeg je otac Željko Ćalić upoznao sa našom dugogodišnjom borbom za zaštitu Sinjajevine. Prilikom preuzimanja slave ispoštovali smo tradiciju, a to je da slavski kolač za sledeću godinu preuzme neko iz plemena Bjelopavlića, a ta čast je pripala Aleksandru Milatoviću. Čuvamo Sinjajevinu, čuvajući njene običaje, narod i prirodu”, kazali su iz GI SS.

Sveštenik Željko Ćalić kazao je da se sabor kod Ružice organizuje vjekovima i da je to tradicija koju treba čuvati, jer ona sabira narod i umnožavaju ljubav među ljudima.

“GI Sačuvajmo Sinjajevinu je udruženje koje je sa mještanima dalo veliki doprinos da se ova planina odbrani od vojnih bombi i da se sačuva ova grudva ljepote i dragulj naše zemlje. Nažalost još uvijek odluka o vojnom poligonu nije poništena, ali mi smo svi tu da je čuvamo i branimo. Ova zemlja, ova planina je svetinja i ne treba je trovati jer nas hrani, a mi smo ekološka država i ovdje treba da pasu krave i ovce. Ne daj Bože da se bacaju bombe i mine. Nadamo se da će Vlada pomoći da sačuvamo ovo blago i odustati od vojnog poligona”, rekao je Ćalić u besjedi.

Nedaleko od crkve i crkveno imanja i ove godine postavljeni su šatori, pod kojima su pjevači i pjevačice zabavlali katunjane i njihove goste, koji su odlučili da na taj način proslave praznik.

Izvor: Vijesti.me