U KUMROVCU

Na proslavi Titovog rođendana 10.000 ljudi

Više od deset hiljada poštovalaca Josipa Broza Tita okupilo se danas u njegovom rodnom mjestu Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju, na tradicionalnoj proslavi Dana mladosti koji se u bivšoj Jugoslaviji slavio 25. maja u čast rođendana doživotnog predsjednika SFRJ.

Okupljeni koji su došli iz cijele Hrvatske, Slovenije i BiH, nosili su crvene marame i kape “titovke”, uniforme i majice s Titovim likom. Tokom prigodnog programa puštane su partizanske i jugoslovenske pjesme. Prema navodima hrvatskih medija, ove godine jugoslovenskih obilježja bilo manje nego prethodnih godina zbog preporuka da se na skup ne dolazi s jugoslovenskim zastavama ili uniformama JNA .

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da je očekivao u Kumrovcu “puno zastava pod kojima su izvojevane najveće pobjede u istoriji našeg naroda, pod kojima se ginulo, ali i trijumfovalo”, prenijela je agencija Hina.

“Ima onih koji misle da se istorija može vratiti, promijeniti. To nikome dosad nije uspjelo, ne može ni sada. Ovdje smo se sastali prije svega radi čovjeka koji je organizirao NOB i doveo Jugoslaviju i sve njene republike i pokrajine za pobjednički sto. Oni revizionisti koji sanjaju nešto drugo, oni ništa ne znaju”, istakao je Mesić.

On je rekao i dalje ima onih koji odlaze na mjesta na kojima je kvislinška vojska položila oružje.

Izvor: Beta