REGION

Na Kosovu uhapšeni policajci srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici jutros oko šest sati i 15 minuta oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost.  Kosovska policija saopštila je da su u policijskoj akciji uhapšeni pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti.

Akcija se sprovodila i u sredinama koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom – Srbici, Južnoj Mitrovici i Drenici.

“Policijska akcija koja se sprovodi u nekoliko regiona, uključujući Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Sjevernu i Južnu Mitrovici, Srbicu i Drenicu, rezultirala je hapšenjem osumnjičenih pripadnika policije različitih nacionalnosti”, navodi policija, a prenosi RTK.

Dodaje se da je uslijed stvorenih prepreka i opstrukcija policijskih akcija na terenu od nekih građana u Sjevernoj Mitrovici, Policija Kosova privela nekoliko građana umiješanih u ove slučajeve.

Kosovska policija je saopštila da je akcija usmjerena borbi protiv organizovanog kriminala, te da među uhapšenima ima policajaca i carinika. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini je kazao da su do sada u akciji Prištine uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Kako javlja RTS, zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, predsjednik Srbije naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. RSE prenosi da je Vučić sazvao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

On je iz Skupštine Srbije poručio da će Srbija posvaku cijenu sačuvati mir, te da neće dozvoliti bilo kakvu “Oluju”.

I predsjednik Kosova Hašim Tači u ranim jutarnjim satima okupio na sastanku u svojoj kancelariji sve bezbjednosne strukture na Kosovu. Navodi se da su u Tačijevu kancelariju došli direktor Kosovske obaviještajne službe Špend Madžuni, direktor policije, kao i čelnici pravosudnih institucija.

RTS javlja da je u kasarni Kraljevo primijećena aktivnost vojnih vozila.

Policija Kosova saopštila je da akcija na sjeveru nema veze za ubistvima srpskog političara Olivera Ivanovića i policijskog zvaničnika Envera Zumeraja koji je ubijen 2012. godine na sjeveru, kako su prenijeli pojedini srpski i lokalni mediji.

Iz policije su javili i da je u saradnji sa inspektoratom u jutrošnjoj akciji uhapsila nekoliko policajaca i civila. Policija tvrdi da je tokom akcije naišla na oružani otpor.

“Akcija je posljedica jednomjesečne istrage i rezultirala je sumnjom u povezanost određenih policajaca i građana u kriminalnim aktivnostima, učešću u organizaciji kriminalne grupe i drugim krivičnim djelima. Akcija je u toku. Kao posljedica pruženog otpora u Sjevernoj Mitrovici jedan policajac je povrijeđen, ali nije u životnoj opasnosti. Uhapšeno je i nekoliko policajaca i građana, zaplijenjeno je i oružje”, saopštila je kosovska policija.

Zbog barikada koje su postavljene, nekoliko građana srpske nacionalnosti privedeno je u stanicu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao da je akcija uperena protiv organizovanog kriminala.

Saznaje se da su pripadnici specijalne jedinice ROSU upali rano jutros u naselje Bošnjačka mahala i u zgradi “Beograđanka” uhapsili jednog pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti.

Hapšenja su i u ostalim djelovima sjevernog Kosova, a u Zubinom Potoku uhapšen je jedan policajac KPS-a, Srbin.

Sirene za vazdušnu opasnost i dalje se čuju na sjeveru Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić rekao za RTS da je u ime predsjednika Vučića obavijestio međunarodne predstavnike da, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će reakcija Srbije biti u toku današnjeg dana. Dodao je da ROSU u Zubinom Potoku napada nenaoružano srpsko stanovništvo.

Naveo je da su jedinice ROSU upale na sjever Kosova pod izgovorom nekakvih hapšenja vezanih za kriminal, ali da je jasno da su to mogli da urade i pripadnici policije srpske nacionalnosti. Međutim, Đurić je dodao da su umjesto toga poslata oklopna vozila i timovi snajperista.

Izvor: CDM