IZNAD PROSJEKA

Na Aljasci padaju temperaturni rekordi

Stanovnici Aljaske, najsjevernije savezne države SAD-a, već sedmicama su zbunjeni neobično toplim vremenom, sa temperaturama koje su i do 15 stepeni Celzijusovih iznad prosječne temperature za ovo doba godine.

“Februar i mart bili su izuzetno blagi. Na mnogim mjestima će biti oboren rekord u blagim temperaturama za mart”, rekao je stručnjak iz Centra za procjenu i politiku klime na Aljasci Rik Toman.

Za vikend se očekuju rekordne temperature

U gradovima Vainvrait, Nuiksut, Kaktovik i Barou, na sjeveru Aljaske, nasuprot Arktiku, tokom vikenda se očekuju temperature više za 14 do 22 stepeni u odnosu na prosječne temperature za ovo doba godine.

“U Barou smo ovaj mjesec imali pet dana u kojima smo izmjerili rekordnu temperaturu” za ovo doba godine, kazao je Toman.

“U četvrtak 28. marta, rekord je iznosio -1,1 stepen Celzijusa. A prosječna temperatura u tom području iznosi -19,4 stepena”, objasnio je on.

“Sada u martu uživamo u temperaturi kakva je uobičajena za april ili maj”, kaže Toman.

Na Arktiku, globalno zagrijavanje, dvaput je brže od svjetskog prosjeka, zbog smanjivanja leda i povećanja temperature u Arktičkom okeanu.

Aljaska je izložena toj pojavi koja ima velike posljedice na stanovništvo, na faunu i privredu, rekao je Toman.

Brojne trke psećih zaprega zbog toga su ove godine morale biti otkazane, a za čuvenu trku Iditarod promjenjena je trasa, jer se led otopio pa je more prekrilo dio trkačke staze.

Foto: Pixabay

 

Neki ribari morali su da odustanu od lova na rakove, jer je led bio pretanak ili ga čak nije bilo.

Opasnost za brojne životinje

Postoji opasnost daotpopljavanje poremeti razmnožavanje foka, jer ženke moraju da imaju čvrstu podlogu za okot.

Otopljavanje se odražava i na kretanje stanovništva Aljaske gdje se “zimi led topi i pretvara u vodene tokove kojima se stanovništvo služi za putovanje između sela, na primjer rijekom Kuskokvim”, kaže Ami Holman, regionalna koordinatorka Američke atmosferske agencije. (NOAA).

Sada su “visoke temperature otopile led rijeka do te mjere, da je postalo opasno voziti se kamionom ili automobilom”, kaže ona

Otkako su počela mjerenja 1850. godine, razdoblje 2017./2018., bilo je rekordno po maloj količini zimskog leda u Beringovu moru, između Rusije i Aljaske.

“Najveći strah budi brzina te promjene. Naša autohtona kultura stara je 10.000 godina, stanovnici se mire s promjenom, ali nikada se ona nije odvijala takvim tempom”, ističe Rick Toman.

Izvor: Index.hr