Murić: Korona-kriza i politička previranja unazadili medijsku scenu

„Iako je prethodna vlast usvojila izmjene zakona kojima se regulišu mediji, poboljšanja nije bilo. Štaviše, pojedine odredbe tih zakona otvoreno povrjeđuju povjerljivost novinarskih izvora“

Zdravstvena kriza i političko-religijskih previranja dodatno su pogoršali stanje na medijskoj sceni Crne Gore, smatra glavni i odgovorni urednik portala raskrinkavanje.me Darvin Murić.

On je kazao da prema ocjenama međunarodnih eksperata medijske slobode u Crnoj Gori imaju tendenciju urušavanja, da je pandemija koronavirusa značajno uticala na održivost medija, a da su se talasi dezinformacija nizali jedan za drugim.

„Iako je prethodna vlast usvojila izmjene zakona kojima se regulišu mediji, poboljšanja nije bilo. Štaviše, pojedine odredbe tih zakona otvoreno povrjeđuju povjerljivost novinarskih izvora“, ocijenio je Murić.

On je rekao da je vlast formirana nakon 30. avgusta najavila da se zakonodavstvo opet mora mijenjati, ali da konkretnih koraka ka poboljšanju stanja u medijima i uslova rada za novinare nije bilo.

Murić je kazao da je finansijska kriza izazvana pandemijom koronavirusa dodatno otežala položaj već nedovoljno plaćenim novinarima.

On je naveo da je promijenjen menadžment i vlasnička struktura u nekoliko značajnih medijskih kuća koje djeluju u Crnoj Gori.

Murić je upozorio da, ukoliko se ovaj trend nastavi, crnogorska medijska scena može postati homogena i kontrolisana iz pojedinih političkih i ekonomskih centara moći.

„Javni servis na meti je brojnih kritika, a izmjene zakona koji regulišu njegov rad iznova ga nijesu transformisale u profesionalan i servis u službi građana a ne partija“, naveo je Murić.

Prema njegovim riječima, odnos države prema napadima na novinare je i dalje pasivan.

Murić je rekao da uprkos sitnim pomacima, nerasvijetljeni slučajevi napada na novinare vuku se iz godine u godinu, neriješeni, uprkos stalnim pritiscima međunarodne zajednice da se što prije riješe.

„Na polju borbe protiv dezinformacija konkretnog napretka nema, iako su učinjeni koraci u tom pravcu poput najave uvrštavanja razvoja medijske pismenosti u nadležnost Direktorata za medije u Ministarstvu za javnu upravu, digitalno društvo i medije, čime bi trebalo da konačno počne i institucionalna borba protiv dezinformacija“, kazao je Murić.

On smatra da su građani Crne Gore i dalje izloženi velikom broju neistina koje do njih dopiru što preko društvenih mreža, što putem medija, a velikim dijelom od tabloida iz regiona čije plasiranje lažnih vijesti na medijsku scenu Crne Gore ostaje veliki i otvoren problem.

„Eksperti koji su učestvovali u našem istraživanju stanje u medijima ocjenjuju sa 2.2 na skali od 1 do pet“, naveo je Murić.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor