Multimedijalni studio Bijelo Polje realizuje projekat ,,Poštujem to što si“

Nevladina Organizacija Multimedijalni studio iz Bijelog Polja realizuje projekat ,,Poštujem to što si“ koji je dio šireg projekta ,,Ponos svuda -Strateški pristup ljudskim pravima LGBT osoba u Crnoj Gori sredstva su dodijeljena od strane Evropske unije.

Projekat se realizuje u saradnji sa QUER Montenegro, Juventas, Spektrom, Ministarstvom Javne uprave CG, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kazao je kordinator projekta Ruzmir Osmanović.

Projekat finasira Evropska unija u Crnoj Gori.

Tribine ,,Sterotipi i kako ih pobijediti “je jedna od aktivnosti koje je predviđena realizacijom projekta koji traje 4 mjeseca. Na tribini su prisutni upoznati sa temama koje su tu pored nas ali ih često svjesno ili nesvjesno naši sugrađani primjećuju. Na ovoj tribini su učestvovala 4 predavača iz oblasti novinarstva, prava, lokalne uprave i civilnog sektora koji su govorili o Sterotipima, predasudama i diskriminaciji u okvirima svojih profesija. Koordinator projekta Ruzmir Osmanović ističe, da postoje mnogo sterotipa i predasuda koje žive u našem društvu.

Miloš Kljajević iz lokalne uprave je kazao, da svi državni organi i organi lokakne uprave su dužni da da se ravnopravno jednako postupaju prema ženama i muškarcima ali i drugim licima druge seksualne orjentacije ili nekog rodnog indetiteta, kazao je Kljajević.

Da se u sterotipima nalazi pogrešna i nepravdana široka generalizacija stoga se svaki grupni sterotip koji sadrži izrazito emocialno i negativno ocjenjuje neku etičku rasu ili vjersku i socijalnu grupu tumači kao predasuda istakao je dugodišnji novinar Mirko Jakoljević.

Profesorica književnost Gordana Đurović je kazala da predasude možemo jednom razbiti znanjem, informisanjem kritičkim razmišljanjem naročito isticanjem dobrih uzora, moja poruka bi bila da poštujemo se volimo se uvažavajmo prava drugih. Ako ne možemo prevazići različitosti ne možemo naučiti življeti sa njima i tako ostvariti humaniji svijet za sve nas i naše društvo, ističe profesorica književnosti Gordana Đurović.

Osnovna prava LGBT se krše na svakom nivou i ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Država treba da javno zauzme jake stavove protiv kršenja ljudskih prava, kazao je Samedin Agović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE