Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk i Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava tvrde da je policija juče tolerisala masovno okupljanje građana na litiji u Nikšiću. Oni su pozvali v.d. direktora policije Zorana Brđanina da objasni jučerašnje selektivno postupanje policije, koja je prekinula okupljanje nekolicine građana u Podgorici, dok je tolerisala  litije u gradu pod Trebjesom, a takođe su pozvali ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović da revidira opšte mjere u vezi sa javnim okupljanjima.

      Sa skupa u Podgorici (Autor: Stevo Vasiljević/Pobjeda)

Nekoliko desetina građana okupilo se juče na mirnom protestu podrške Palestini na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Prema navodima medija, ali i informacijama koje smo dobili od okupljenih, Uprava policije je prekinula ovo okupljanje uz obrazloženje da su prekršili mjere za suzbijanje koronavirusa. Na snazi su mjere koje izabranjuju javna okupljanja, sa izuzetkom stručnih, naučnih, radnih i službenih aktivnosti. Paralelno, istog dana kada je prekinuto okupljanje nekoliko desetina građana u Podgorici, nesmetano se odvijalo okupljanje nekoliko hiljada građana u Nikšiću. Nije zabilježeno da je policija postupila na isti način kao u Podgorici – tvrde Muk i Gorjanc Prelević.

Oni su podsjetili da je premijer Zdravko Krivokapić prethodno saopštio da se u slučaju tradicionalnog proslavljanja dana Svetog Vasilija masovnim litijama ne mogu uvoditi zabrane, dok je istovremeno pozvao građane da se tokom ljetnjih mjeseci uzdrže od okupljanja kako bi se epidemija držala po kontrolom tokom turističke sezone.

Ovu izjavu smatramo neprihvatljivom jer prkosi ustavnim principima sekularizma, vladavine prava i zabrane diskriminacije, koje premijer Crne Gore mora da poštuje. Jučerašnji slučajevi ukazuju na nastavak prakse selektivnog postupanja Uprave policije prema učesnicima različitih javnih okupljanja. Podsjećamo da smo u istom periodu prošle godine protestovali zbog toga što je Uprava policije dopuštala da građani slave Dan nezavisnosti bez ikakvih ograničenja, dok je učesnike ‘’autolitija’’ upozoravala da se ne okupljanju i procesuirala zbog pretjerane upotrebe signalizacije u saobraćaju – navode u saopštenju.

Podsjetili su da je zabrana diskriminacije propisana Ustavom i zakonima, kao i da Uprava policije svoje aktivnosti treba da sprovodi na načelima nediskriminacije, nepristrasnosti i srazmjernosti u primjeni ovlašćenja.

U konkretnom slučaju smatramo da je došlo do diskriminacije učesnika javnih okupljanja, jer je policija tolerisala kršenje zdravstvenih propisa na značajno masovnijem religijskom skupu, dok je istovremeno prekinula manje okupljanje građana u Podgorici. Pozivamo Upravu policije da izvrši kontrolu postupanja svojih službenika i nadležnih organizacionih jedinica u vezi sa javnim okupljanjima, održanim 12. maja u Podgorici i u Nikšiću i da odlučno obustavi selektivno postupanje, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova i samo prepoznalo i kritikovalo u svom Izvještaju o javnim okupljanima i javnim priredbama za proteklu 2020. godinu. Pozivamo i Borovinić Bojović da građanima obezbijedi pravo na javno okupljanje, da ukine potpunu zabranu i omogući okupljanja odgovarajućeg broja građana uz pridržavanje propisanih mjera držanja distance i nošenja maske, naročito u svijetlu činjenice da je došlo do popuštanja drugih mjera za suzbijanje koronavirusa – dodali su u saopštenju Borovinić Bojović.