Studenti treće godine Fakulteta političkih nauka FPN, koji su se žalili na način ispitivanja profesora Međunarodnog javnog prava Ranka Mujovića, juče su odgovarali pred komisijom, koju su činili dekan fakulteta Saša Knežević, prof. Boris Vukićević i dr Vesna Simović-Zvicer.

  Foto:DN

Ekipa DN se uvjerila da je na ispitivanje došlo 19 od ukupno 25 studenata koliko je zatražilo izuzeće prof. Mujovića, međutim, kako su rekli iz uprave fakulteta, ostali su najavili svoj izostanak koji je opravdan.

Prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina, od 19 izašlih na vanredno polaganje ispit je prošlo njih 15, što znači da kriterijume tročlane komisije nije ispunilo samo četvoro studenata.

Izvor DN je kazao da je velika većina zadovoljila kriterijume komisije, te da će biti ocijenjeni najvišom ocjenom.

Inače, komisija je, po proceduri, obavezna da danas javno saopšti rezultate polaganja.

Oni što su došli na polaganje u razgovoru za DN kažu da su zadovoljni brzom reakcijom fakulteta i načinom ispitivanja članova komisije, koji je, prema njihovim riječima, bio onakav kakav su očekivali.

“Izvlačili smo po dva pitanja iz prve i druge oblasti, ali su nam postavljali i dodatna pitanja kako bi utvrdili koliko poznajemo gradivo. Odgovarali smo pred svim studentima koji su podnijeli žalbu. Ispitivanje je trajalo otprilike 10 minuta. Razlika je u tome bila što su nas ovdje pustili da do kraja odgovorimo na pitanja. Mislim da je bilo pravičnije u smislu da sam dobio priliku da govorim“, kazao je Aleksandar Drekalović, student treće godine smjera Međunarodni odnosi.

Drekalović u svom indeksu ima sve devetke i desetke, dok je, kako kaže, Međunarodno pravo bio prvi predmet koji je pao.

“Nije tačno da nijesmo dolazili na predavanja”

Takođe, on je demantovao navode prof. Mujovića koji je kazao da su se žalili samo studenti koji nijesu dolazili na predavanja.

“Kod profesora Mujovića sam pokušao da položim ovaj predmet pet puta i nijesam uspio. Dolazio sam na sva predavanja, međutim, profesor ispituje tako da ako vidi da od četiri pitanja jedno ne znaš, ili si nesiguran, odmah te obori“, objasnio je DN Drekalović.

On napominje da je zadovoljan svojim odgovaranjem jer je dobio priliku da elaborira svoj pristup naučenom gradivu.

“Studenti FPN imaju dosta širi pristup svakoj temi tako da je nama potrebno više prostora kako bismo iskazali svoje kapacitete i znanje. To što neko drugačije zahtijeva je možda nepoklapanje ukusa. Profesor je bio dosta striktan i svako vrdanje od teksta je bilo nepoželjno“, kaže Drekalović i napominje da ovaj zahtjev za izuzećem nije usmjeren protiv prof. Mujovića, već da je ovo dobar signal i znak da su studenti zaštićeni.

S druge strane, njegova koleginica Irena Gigović je imala oštrije primjedbe na račun načina ispitivanja prof. Mujovića.

“Što se tiče profesora koji je ovaj predmet predavao, mogu samo da kažem da nisam naišla na odgovarajuće uslove na koje sam navikla na fakultetu. Profesor se nije postavio fer u samom startu tako što, ako počnete nesigurno da govorite, nije davao podstrek. Mene je prekinuo na početku odgovaranja na prvo pitanje i nije mi dao priliku da završim, ni da pokušam da odgovorim na potpitanje koje mi je postavio, već mi je samo sa nekim blagim smiješkom vratio indeks. To se desilo dva, tri puta, a ja sam bila na svakom njegovom predavanju. Čak mi je prilikom prvog odgovaranja rekao da se sjeća mog lika, tako da navodi da smo mi koji smo tražili formiranje komisije bili odsutni, nijesu tačni“, napominje Gigović.

Ona je takođe zadovoljna ispitivanjem pred komisijom, te će, kako kaže, bez obzira na rezultat ovo smatrati pobjedom.

“Hvala upravi FPN što su nam u najkraćem mogućem roku izašli u suret i omogućili fer i korektno odgovaranje pred komisijom. Sve je bilo na zavidnom nivou. Mi smo sad svi zadovoljni poslije torture tokom čitavog semestra. Mislim da su čak i studenti koji nijesu položili zadovoljni“, naglasila je Gigović.

Kako su DN objasnili studenti ocjene nijesu dobijali odmah, već će članovi žirija međusobno uskladiti ocjene i naknadno ih obavijestiti o tome. Lista sa rezultatima ispita će biti poznata danas, nakon čega će komisija odlučiti da li će predlog za pokretanje postupka zbog slučaja prof. Mujovića uputiti Sudu časti.

Podsjećamo, grupa studenata treće godine FPN tražila je od uprave tog fakulteta da im omogući komisijsko ispitivanje iz predmeta koji im je ovog semestra predavao Mujović. Kao jedan od razloga su naveli previsok kriterijum pri ocjenjivanju.
Predmet Međunarodno javno pravo na FNP, inače, predaje prof. dr Ivana Jelić, koja je odsutna, pa je uprava fakulteta angažovala Mujovića, inače profesora Pravnog fakulteta.

Mujović je, u razgovoru za DN, kazao da im vjerovatno nije odgovarao njegov visok kriterijum pri ispitivanju. Takođe, kako je naglasio, većina studenata koji nijesu položili, nijesu dolazili na predavanja, niti su bili aktivni.

Na predavanjima pričao o svemu samo ne o gradivu

Među studentima koji su došli da polažu Međunarodno javno pravo pred komisijom bilo je i onih koji nijesu željeli da javno pričaju o načinu ispitivanja prof. Mujovića, iz straha od revanšizma. Kako su kazali DN, profesor ih je obeshrabrivao i tokom predavanja govoreći im da neće položiti.

“Već na prvom kolokvijumu niko nije položio. Svi smo mi dolazili na predavanja, ali to ništa nije značilo jer profesor uopšte nije pričao o onome šta piše u knjizi već je komentarisao dnevno politička dešavanja. Predispitnih bodovanja, pored kolokvijuma, nije bilo. On je na svakom predavanju pitao ima li nekog da želi da piše seminarski rad, ali se niko nije javljao jer nikad nije ponudio nijednu temu. Takođe, on ne daje šestice i sedmice, samo devetke, desetke i eventualno osmice. Ostali padaju“, tvrdi jedan od studenata čije je ime poznato redakciji DN.

Izvor:CdM,DN