POLITIKA

Mugoša: Htjeli smo promjene, ali ne sa rušiteljima države

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević, inače bivši narodni poslanik u Skupštini Srbije, uspio je za godinu da dovede u pitanje osnovne postulate na kojima je ta partija formirana, što je bio razlog da je napusti deset njenih članova, među kojima dva potpredsjednika Zoran Mugoša i Đorđe Brajović.

U njihovom saopštenju jasno je bilo da je kap koja je prelila čašu bila odluka da se Crnogorska pridruži partijama koje su se odlučile da vode vaninstitucionalnu borbu. To se prepoznaje u dijelu saopštenja u kojem navode da “posljednja dešavanja ne daju pravo Crnogorskoj da sa istim neuspješnim rušiteljima Crne Gore i podmlađenim ideološkim nasljednicima devedesetih,”rame uz rame” učestvuje u uličnoj demokratiji…, te da su se nadali da će se Crnogorska vratiti svom izvornom i kulturnijem načinu opozicionog djelovanja kakav su očekivali mnogi razočarani građani koji su u toj partiji prepoznali nešto novo, iskreno i crnogorsko”.

Bivši potpredsjednik Crnogorske Zoran Mugoša za Vikend novine kaže da iza prve ulične šetnje u Podgorici ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva, kasnije i nastupa Pavićevića zajedno sa Demokratama i Demosom u Zeti, nije stajala odluka Predsjedništva partije niti se o tome na tom organu raspravljalo, odnosno nijesu zauzimani stavovi o načinu eventualne podrške građanskim protestima.

Veliki broj članova Crnogorske, pojavljivanje predsjednika Pavićevića na uličnim šetnjamaprotestima doživio je veoma negativno uz iščekivanje daljih partijskih poteza.

Nijedan organ partije, nije donio odluku o načinu djelovanja i učestvovanja ili neučestvovanja Crnogorske u protestima. Članstvo je bukvalno iz medija saznalo da je partija krenula u vaninstitucionalno djelovanje kada su vidjeli predsjednika Pavićevića na protestima.

“Na osnovu svega imamo pravo da izrazimo osnovanu sumnju da je sve što se dešava sa Crnogorskom od dolaska Pavićevića izgleda unaprijed pripremljeno sa ciljem da se pokuša “ući” u crnogorsko državotvorno biračko tijelo sa jednom crnogorskom pričom, a onda tu iskrenu ideju koju smo svi prihvatili “prodati” prvom zainteresovanom “kupcu”. U ovom slučaju snagama čiji je jasan predznak do juče bio borba protiv obnove crnogorske državnosti i evroatlantskih integracija i koji će preko časnog imena koje nosi Crnogorska pokušati da “operu” svoju prljavu partijsku biografiju, a iskrene i patriotske snage prevesti na drugu stranu i uvesti ih u vanistitucionalnu borbu. Nije mi jasno da su pojedini članovi ove partije koji su zaslužni za njeno osnivanje dozvolili da se Crnogorska svede na partiju koja će djelovati sa ulice i na ulici”, kaže Mugoša.

Podsjeća na prvi kongres Crnogorske i obećanja u govorima Pavićevića, da će Crnogorska biti “treća strana” koja će tražiti promjene uz premošćavanje razlika, ne svrstavajući se ni u jedan od blokova i uz drugačiji i kulturniji pristup bavljenja politikom.

Mugoša ističe da su odmah nakon dolaska Pavićevića uočili da se se pokušava trasirati neki drugi put djelovanja partije, ali da im ni na kraj pameti nije bilo da će se djelovanje partije prenijeti na ulicu, rame uz rame sa snagama koje su do juče Crnogorsku “čašćavali” neprimjerenim riječima. To je bila kap koja je prelila čašu.

“Ja sam postao dio Crnogorske sa željom da se na crnogorskom političkom nebu pojavi jedna partija u kojoj će se okupiti razočarani crnogorski birači, koja će se truditi da se stvari mijenjaju na bolje, samostalno ili zajedno sa srodnim političkim partijama, odnosno partijama koje u svojoj političkoj istoriji nijesu dovodili u pitanje crnogorski identitet i državotvornost. To je bila i ideja osnivača partije. Danas to više nije ta partija”, kategoričan je Mugoša.

Dojučerašnji funkcioner Crnogorske ističe da je, zajedno sa Brajovićem, prije dvadesetak dana Pavićeviću ponudio prijedloge za unapređenje rada partije, da su mu iznijeli svoja zapažanja, ukazali na propuste, na neaktivnost. Ukazali su i na njegovo odsustvo sa skupova čiji je predznak crnogorski identitet.

Sa druge strane, izostajale su oštre reakcije koje je Crnogorska kao partija morala imati na organizaciju antidržavnih skupova kao npr. proslava nestajanja države Crne Gore u Budvi kao i na mnoge druge antidržavne poteze i saopštenja pojedinih političkih partija.

“Tragikomično sada zvuče saopštenja Crnogorske kako je ona na državotvornom putu. Taj put se gradi iskrenim odnosom i djelima, a ne saopštenjima. Nemam ni najmanju sumnju da su građani već prepoznali o čemu se radi i da shvataju ko je iskreno pristupio ideji i imenu Crnogorske, a ko sa njom sada trguje”, poručuje Mugoša na kraju.

Izvor: Vikend novine