NOVA ISTRAŽIVANJA

Može li se pronaći vakcina protiv raka?

Većina stručnjaka uključena u borbu protiv raka smatra da je kreiranje vakcine koja sprečava tumore gotovo nemoguće.

Ideja može biti primamljiva, ali su sve studije u proteklih nekoliko decenija pokazale da je rak “ličan” i da se svaki razlikuje na molekularnom nivou.

“Oni su možda u pravu, ali ako postoji i deset posto šanse da uspijemo, ne vidim zašto da ne pokušamo”, rekao je Stiven Džonson, naučnik i direktor Centra za inovacije u medicini Univerziteta u Arizoni.

On je nedavno pokrenuo kliničko ispitivanje za testiranje vakcine protiv raka na 800 pasa širom Amerike. Oni će ispitati da li vakcina odlaže ili sprečava različite vrste raka kod starijih pasa.

Ukoliko bude uspješno, moglo bi da bude temelj za razvoj slične vakcine za ljude.

Džonson se odlučio zato što većina starijih pripadnika vrste razvija rak kao odgovor na starenje, slično kao i ljudi. Takođe, mnoge vrste raka kod pasa su na molekularnom nivou slične ljudskim.

Postoje dva moguća ishoda – jedan je da se rak manje pojavljuje kod pasa, što bi bila velika pobjeda, a drugi je gotovo jednako važan.

“To je da odložimo pojavu raka, time produžavamo život. Naravno, postoji i opcija da vakcina uopšte ne djeluje”, objasnio je Džonson.

Ispitivanje je dobrovoljno, a on navodi da je mnogo vlasnika pasa bilo zainteresovano.

Ako vakcina bude uspješna, tim istraživača očekuje dug put dok ne dobiju dozvolu za testiranje na ljudima, što je njihov cilj.

Izvor: Blic