Mreža NVO Sjevera juče u pet do 12 ispred zgrade Opštine Bijelo Polje organizovala j e performans pod sloganom “Koncertom od motornih šega i sirena” protiv izgradnje kolektora u Potkrajcima.

Građani su velikim pamfletom poslali poruku “Ja ne želim da idem odavde”.

Izvršni direktor NVO Breznica iz Pljevalja Milorad Mitrović, u ime organizatora, kazao je da su se okupili da bi najavili “dolazak proljeća” i ukazali na neodgovornost nosioca značajnih funkcija.

“I medvjedi su izašli iz zimskog sna, a političari u Bijelom Polju su još u fazi hibernacije. Samo se bude uoči izbora, da građanima obećaju neko bolje sjutra, a od toga nema ništa. I ono što pokušavaju da rade, kao što je postrojenje otpadnih voda, gradi se kao Skadar na Bojani, od planskih dokumenata kolektora, šahti, cjevovoda do postrojenja. Mi se ne protivimo tome, samo smo protiv lokacije u Potkrajcima, koju su odredili za to postrojenje. Visokokvalitetno poljoprivredno zemljište i naselje koje se nalazi u blizini treba da eliminišu izgradnju takvog postrojenja. Smatramo da bi možda bolja lokacija bila nizvodno niz Lim ili možda iza tržnog centra ‘Laković’ između ‘Imperijala’ i ‘Lenke’ u industrijskoj zoni. Između Lima i tih zgrada ima dovoljno prostora da se izgradi to postrojenje, a nikome neće smetati. Oko 2.000 građana Potkrajaca su u potpunosti ignorisani od donosioca odluka. Niko ih ništa nije pitao”, kazao je Mitrović.

U to ime, kako kaže, izveden je mali performans da ih “koncertom od motornih šega i sirenom” probude iz tog sna i podsjete da su oni plaćeni novcem građana i da bi trebali da rade u njihovom i interesu grada.

U nedjelju će biti organizovan protestni skup u Potkrajcima i Strojtanici gdje će se dati podrška građanima koji su digli glas protiv izgradnje kolektora na toj lokaciji.

Mitrović je naveo da je u Bijelom Polju loš kvalitet vazduha, a da je mnogo ekoloških faktora koji tome doprinose.

Mještanin Potkrajaca i izvršni direktor NVO Zelena dolina Zihno Omerović podsjetio je da 90 odsto građana Potkrajaca živi od poljoprivrede, čiji su proizvodi prepoznati na širem nivou od lokalnog i državnog.

“Sa ovog područja može se kupiti i brendirana roba, koja je visoko tražena i u onim najeksluzivnijim hotelima. Stoga ponovo apelujemo na nadležne da imaju to u vidu, kakvu bi katastrofu napravili izgradnjom kolektora na ovoj lokaciji. U slučaju da oni ignorišu naše apele, mi ćemo biti prinuđeni da pokrenemo peticiju za iseljavanjem, jer bi nam egzistencija bila dovedena u pitanje”, poručio je Omerović.

Izvor:CDM