Javnost uzburkana zbog najava ponovnog aktiviranja rudnika ,,Brskovo” presjednik opštine Ranko Mišnić ističe.

Da li će odlazeći predsjednik raspisati referendum gdje bi se Mojkovčani izjasnili jesu li za otvaranje rudnika ili ne, jer je on u maju 2018. godine najavio otvaranje rudnika, pitaju Demokrate .

MOJKOVAC – Poslednjih dana javnost u Mojkovcu se uzburkala zbog najava ponovnog aktiviranja rudnika „Brskovo”. I dok u lokalnoj upravi kažu da to nije dobro rješenje i da na njega neće pristati, iz Demokratske Crne Gore traže od predsjednika Opštine Ranka Mišnića da im odgovori zašto je promijenio mišljenje.

Mišnić kaže da niko normalan ne bi imao ništa protiv razvoja grada, podizanja ekonomije i životnog standarda, zapošljavanja i ulaganja u grad, kada bi to bilo opravdano i sve rađeno shodno zakonskim normativima.

– Iz ranijeg perioda znamo redosled dešavanja oko navodnih interesovanja za Rudnik „Brskovo”. Nama u lokalnu upravu ništa dolazilo nije. Nijedna vrsta zahtjeva ili inicijative. Sve što je rađeno bilo je u domenu ideja i ništa više. Ništa konkretno. Nema ni mišljenja ministarstva ni Agencije, a sve zalazi u granice nacionalnog parka. Tako da ja ni u kom slučaju na ovaj način ne mogu biti za rudnik – kaže Mišnić za „Dan” i dodaje da nije u pitanju postavljanje kioska, već ozbiljna stvar za koju treba da se ispune sve predviđene procedure.

– Mi zapravo i ne znamo šta se tačno planira. Tu nema sinhronizacije ni sa strateškim planovima opštine, ni države, ali ni sa međunarodnim standardima. U ovom trenutku otvaranje rudnika pomalo liči na nemoguću misiju. Možda jednom u budućnosti, kad tehnologija bude tako napredna da može eliminisati sve štetne posledice otpada, možda se tada rudnik i otvori. Zapravo, vjerujem da hoće, ali sada ne. I zato je promjena razmišljanja. Jer sve je u magli. Mojkovčani su alergični na svako pominjanje jalovišta. Jednom je sa jalovištem napravljena greška i mnogo nas je skupo koštala. Siguran sam da je nećemo ponoviti – zaključio je Mišnić.

Iz Demokratske Crne Gore navode da je od strane DPS-a u prethodnom periodu iz dva navrata odobreno ispitivanje rudnih nalazišta, u višemilionskim iznosima.

– U maju 2018. godine predsjednik Opštine Ranko Mišnić najavio je otvaranje rudnika, da bi se sada oglasio sa potpuno oprečnom pričom i stavom da otvaranje rudnika treba osporiti – podsjetile su Demokrate i dodale da je

švajcarski konzorcijum Tara Resources 2018. godine nastavio razgovore sa Vladom o dugo očekivanom otvaranju rudnika i uslovima eksploatacije koja se procjenjuje na 14 miliona tona rude. Švajcarski konzorcijum, napominju Demokrate, planira investiciono ulaganje od 150 miliona eura i zapošljavanje 450 radnika, minimum 15 godina.

– Da kupuje rudnik sa infrastrukturom možda bi se pojavila sumnja, ali ulaganje od 150 miliona mogu priuštiti samo ozbiljne i renomirane svjetske kompanije. Elaborat o procjeni uticaja životne sredine švajcarska kompanija dostavlja nadležnom ministarstvu Vlade Crne Gore i Agenciji za zaštitu životne sredine koju procjenjuju i (ne)odobravaju njegovu primjenu – navele su Demokrate i upitale, kako kažu, odlazećeg predsjednika Opštine zašto sumnja u institucije nove Vlade i kompetentnost JU CETI – Podgorica da li će kontrolisati emisiju štetnih gasova u vazduhu i koncetraciju toksikanata u vodotocima.

– Da li će odlazeći predsjednik raspisati referendum gdje bi se Mojkovčani izjasnili jesu li za otvaranje rudnika ili ne – pitaju Demokrate, a Milan Ivanović, odbornik Demokrata u SO Mojkovac, kaže da će pokušati da na dnevni red prvog narednog zasijedanja lokalnog parlamenta uvrste dešavanja oko najave otvaranja Rudnika „Brskovo”.

– Znajući koliko je to važno za naš grad i privredu koje gotovo da nema, „ukrstićemo koplja” sa sadašnjom lokalnom vlašću. Pitaćemo ih kako su naprečac promijenili mišljenje o otvaranju rudnika. Uradićemo sve da se ova ideja realizuje i da se poboljša život naših sugrađana, posebno mladih – kaže Ivanović.

M.N.


Baltić: DF je protiv aktiviranja rudnika
Predsjednik mojkovačkog Odbora Demokratskog fronta Nikola Baltić kaže da imajući u vidu da je jedan od glavnih razvojnih projekata Mojkovca izgradnja Ski-centra Žarski, koji je u poodmakloj fazi, zvuči nevjerovatno da se kreće u obnovu rudnika i da je bilo koja kompanija dobila ili treba da dobije koncesiju za iskopavanje rude.

– Bili smo prepoznati na crnoj listi po broju oboljelih od kancera zahvaljujući rudniku i jalovištu, koje je sanirano tek prije deset godina. Zato se ne možemo pomiriti sa ovim potezom – kazao je Baltić za „Dan” dodajući, koliko znaju, novo jalovište će zauzimati mnogo veću površinu od ranijeg i to u neposrednoj blizini ski-centra.

– Iako je došlo do promjena na državnom nivou, ne mogu da isključim mogućnost da u ovim radnjama nema uplitanja starog režima koji na ovaj način želi da profitira. U svakom slučaju, mi smo protiv izgradnje rudnika – naglasio je Baltić.

Izvor: Dan