Modernizacijom carina do bezbjednih granica i lakše trgovine

POGLAVLJE 29

Modernizacijom carina do bezbjednih granica i lakše trgovine

Crna Gora je u oblasti carinske politike u velikoj mjeri uskladila svoje zakonodavstvo sa evropskim, a modernizacija carinske službe ostaće prioritet i u ovoj godini, kako bi, uz veći obim međunarodne trgovine i podizanje životnog standarda, crnogorsko društvo bilo bezbjedno, poručeno je na debati povodom poglavlja 29 – Carinska unija.

Drljević: Postizanje napretka u razvoju međusobno povezanih IT sistema jedan je glavnih izazova, Foto: gov.me

„Kada je riječ o crnogorskim privrednicima i preduzetnicima, uklanjanjem carinskih barijera, pružiće se šansa za nesmetano plasiranje proizvoda, čime će biti olakšan izvoz domaće robe na tržište od oko 500 miliona potrošača“ rekao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević, napominjući da će se umrežavanje privrednih subjekata i povećanje izvoza, pozitivno odraziti na trgovinski bilans i cjelokupni poslovni ambijent u Crnoj Gori.

„S druge strane, naši građani će imati pristup kvalitetnijim proizvodima iz zemalja EU, po znatno nižim cijenama, usljed povećane konkurentnosti“, dodao je Drljević.

Podsjećajući da je Crna Gora krajem 2014. godine otvorila pregovore u ovom poglavlju, Drljević je kazao da su tada definisana tri završna mjerila za njegovo zatvaranje, a koja se odnose na dalje usklađivanje s evropskim zakonodavstvom, kao i postizanje napretka u razvoju međusobno povezanih IT sistema, što je, kako je naglasio i glavni izazov.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, podsjetio je da EU, kroz finansiranje projekta implementacije Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), koji je i osnov za uspostavljanje drugih neophodnih IT sistema, podržava Vladu Crnu Gore u zahtjevnom i skupom zadatku uspostavljanja efektivne kontrole na granicama, u cilju zaštite crnogorskih građana, javnog zdravlja, životne sredine i kulturnog naslijeđa.

Orav: Crna Gora u ovoj oblasti dosta postigla, ali  treba još napretka, Foto: gov.me

Ukazao je da je Crna Gora u ovoj oblasti dosta postigla, ali da u određenim oblastima treba još napretka, posebno kad je u pitanju sprovođenje mjera za olakšavanje trgovine i rad na izgradnji kapaciteta carinskih službenika i obezbjeđivanju i adekvatnog osoblja.

Direktor Uprave carina Vladan Joković istakao je da su povećan obim međunarodne trgovine i globalne prijetnje, kao što su terorizam, organizovani kriminal i trgovina opasnim materijama, doveli do velikih promjena u ulozi i nadležnostima carinskih službi, koje danas predstavljaju prvu liniju odbrane protiv brojnih kriminalnih organizacija. Zbog toga je, osnovni zadatak carinske službe, kako je kazao, da osigura potrebnu ravnotežu između zaštite društva i olakšanja trgovine, dodajući da razvoj IT sistema predstavlja glavni izazov u ovom pregovaračkom poglavlju, imajući u vidu da su za to potrebni vrijeme i velika finansijska ulaganja.

„Rad na strateškim projektima, ispunjavanje obaveza sa EU agende, pojednostavljenje carinskih procedura, dalje jačanje saradnje sa privrednim okruženjem i beskompromisan odnos institucije u pogledu snaženja integriteta su prioriteti i u 2019. godini, kako bi proces modernizacije carinske službe bio nastavljen planiranom dinamikom“, poručio je Joković.

Na panelu na temu: „Značaj carinske unije za građane i privredu“, su govorili dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović, prof. dr Vladimir Savković sa Pravnog fakulteta, potpredsjednica Privredne Komore Crne Gore Ljiljana Filipović, predstavnica firme „ Stadion doo Podgorica“, Snežana Terzić, kao i predstavnici carinskih službi Slovenije i Crne Gore Jože Kavčić i Tatjana Vujisić.

Foto: gov.me

Javna debata održana je u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor