Mi mladi sa sjevera Crne Gore povodom Međunarodnog dana mladih želimo da pošaljemo jasnu poruku nosiocima vlasti na lokalnom nivou na sjeveru i Vladi Crne Gore, da je naše strpljenje pri kraju i da prestanu nas tretiraju kao nekog ko bi samo trebalo da napusti svoju državu, i budemo građani drugog reda, kazala je Džejla Alihodžić koordinatorka u klubu mladih Euromost.

– Zar nije sramota da se pored velikih problema sa kojim se susrijećemo mi mladi na sjeveru, niko od predstavnika Vlade Crne Gore nije pojavio na sjeveru Crne Gore, da nas pita sa kojim se to problemima mi susrijećemo – upitala je ona.

Alihodžić je takođe upitala predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića, koji je kako je kazala, česti gost mladih u Podgorici, da li je to ona politika za koju se on zalaže za mlade – da samo prisustvuje kada se nešto dešava za mlade u Podgorici.

Iz Euromosta pozivaju Bečića da upozna mlade sa sjevera i da vidi sa kakvim se problemima susrijeću, pa da te probleme prenese u Skupštini Crne Gore.

– Želimo pitati i Vladu Crne Gore, predsjednike lokalnih uprava na sjeveru i predstavnike političkih partija, zar mislite da su mladi toliko zaostali da će pasti na Vaše nekakve čestitke Medjunarodnog dana mladih i zar mislite da mlade u Crnoj Gori predstavljaju mladi, koje zastupaju Vaše političke organe, gdje ćete im Vi pisati saopštenja, a oni to objaviti –  navodi Alihodžić.

Kako je kazala, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, se hvali da je opština obezbijedila 500 omladinskih kartica povodom Međunarodnog dana mladih, iste one kartice koje dobijaju besplatno već godinama preko civilnog sektora, dok sa druge strane, kako je kazala, nikada za svoj mandat nije pozvao mlade da razgovara sa njima, da čuje sa kojim se problemima susrijeću – jer mu na stotine mladih odlazi iz grada i nikada se više ne vraćaju.

Oni pozivaju Smolovića, da vidi primjer Opština Plav i Gusinje, jedine opštine koje su obilježile Međunarodni dan mladih kroz dvodnevni Međunarodni Eko kamp, koji su organizovale ove dvije opštine –  gdje su kako je dodala, došli predsjednici ovih opština i proveli dan sa mladima razgovarajući o svim problemima.

– Interesantno, da su ove opštine pozvale povodom ovog Međunarodnog dana mladih predstavnike Uprave za sport i mlade, koji se nijesu udostojili da dođu, a kada ih pozovu iz Podgorice pa da je desetak mladih, čitava ova Uprava se odazove – zaključila je Džejla Alihodžić.

Izvor: pobjeda.me