Mladi luk čuva srce!

0
318

Mladi luk je veoma hranjiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti.

On je idealno proljetno povrće, koje je dobar izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalija i kalcijuma. Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti tijelo od pojave upalnih procesa, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane.

Srce
Mladi luk je pun antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u tkivima. On, također, sadrži i dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.

Vid
Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamin A smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnjače.

Kosti
Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustinu u kostima. Samo jedna stabljika mladog luka sadrži gotovo 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mikrograma vitamina C, što je 22 odsto preporučene dnevne doze ovih vitamina koji poboljšavaju zdravlje kostiju.

 

Ostavi komentar

Molimo vas da unesete Vaš komentar
Molimo Vas da unesete Vaše Ime ovdje