Nevladina organizacija,,Euromost“ je u Rožajama kroz projekat,,Mladi sa sjevera zajedno protiv narkomanije“,  organizovala predavanje na temu,,Prevencija narkomanije kod mladih“.

Sredstva za ovaj projekat su odobrena od strane Ministarstva zdravlja, a kroz konkurs koji je ovo ministarstvo raspisalo za programe usmjerene na prevenciju zloupotrebe droga.

Na današnjem predavanju je učestvovalo je 15 mladih iz Rožaja i 15 mladih iz Bijelog Polja, njih ukupno 30 i predavanje je realizovao Omer Nurković magistar sporta. On je kazao, da su danas svi mladi učesnici predavanja govorili  i  kako bi oni uticali na njihove vršnjake i mlade, da kroz prevenciju, sportska druženja, razne radionice i predavanja, osnaže ih i učine otpornim na opasnost od narkomanije.

Takodje, su se mladi iz Rožaja i Bijelog Polja nakon  predavanja zajedno družili, što je doprinijelo da se razvije i povjerenje medju njima, s obzirom da dolaze iz različitih sredina. Ovo je prvi put da se na ovakav način sastaju mladi sa sjevera, a što će se  u narednom periodu realizovati u Andrijevici i Plavu i sa mladima iz drugih opština sa sjevera, kazao je Nurković.

,,Želimo na ovaj način spojiti  mlade iz šest opština sa sjevera Crne Gore, sa kojim ćemo  unaprijediti i razmijeniti iskustva na temu, prevencija narkomanije kod mladih”.

,,Takodje, ćemo razvit kod njih  želju za druženje i unapredit  povjerenje među njima, što je razlog da se na kraju organizuje i zajedničko druženje u Bijelom Polju , gdje će uz kulturne i sportske aktivnosti, učesnici predavanja, izraziti, svoje sopstvene misli i osećanja o problemu narkomanije”, naglasio je Nurković.

Potreba za mjerama prevencije  i edukacije mladih je očigledna u svim Opštinama na Sjeveru Crne Gore. Nažalost, ni obrazovni program na sjeveru, ne prati dinamiku pojava , pa u obrazovnom sistemu nemamo ciljne  nastavne teme, koja bi obrađivala ovu pojavu u mjeri potrebnoj uzrastu školske omladine.

U tom pogledu, smatramo da je neophodnim  ukazati i na  značaj  preventivne aktivnosti  kroz kampanje i  edukacije mladih uzrasta od 13 do 18 godina, takodje povezivati mlade iz različitih sredina.

Očigledna je i potreba za većom podrškom, kako lokalnih zajednica na sjeveru, tako i institucija države u cilju  sprovođenja  mjera i radnji na preventivnoj edukaciji učenika, kao  i promociju zdravih životnih stilova naveo je na kraju Nurković.