VUK VUJISIĆ, JEDAN OD ORGANIZATORA KAMPANJE NEĆU DA IDEM

Mladi hoće da rade ako su dovoljno plaćeni

Više od 6.000 mladih je ove godine otišlo da radi u inostranstvo, a preko 2.500 ljudi lani je prošlo program “Work and travel”, kaže Vuk Vujisić, jedan od organizatora kampanje “Neću da idem”.

“Cilj kampanje je da mladi ostanu u Crnoj Gori i da žive od svog rada. Znači, mladi hoće da rade, samo ako su dovoljno plaćeni za to. Mislim da se svi kao društvo moramo ujediniti da prevaziđemo podjele, jer ovo je problem koji će za dvije-tri godine izmijeniti Crnu Goru”, rekao je Vujisić. za TVCG.

Poručuje da računaju na podršku svih subjekata, i vlasti i opozicije.

“Cilj je da se napravi država socijalne pravde u kojoj će mladi željeti da ostanu. Mladi vole Crnu Goru, ali država mora da im omogući ekonomske uslove da bi ostali”, istakao je Vujisić.

Navodi da je mladima potrebno obezbijediti rješavanje stambenog pitanja, jer samo 3,5 odsto mladih je obezbijedilo krov nad glavom.

“Mi ćemo pripremiti jedan koncept kao u Skandinaviji, sa državnim stanovima koji će se mladima davati pod rentu, koja će biti simbolična”, navodi Vujisić.

Tražiće i da se ponovo uvede dječji dodatak, kao i povoljnije uslove za pokretanje biznisa.

“Kada sve to omogućite mladi će poželjeti da ostanu u Crnoj Gori. Problem je što mladi, njih 72 odsto, prema posljednjim podacima odlazi u potrazi za boljim životom”, zaključio je Vujisić.

Izvor: RTCG