U vremenu kada mladi ljudi rješenja za egzistencijalna pitanja, najčešće, traže u gradu Ljubo Mitrović vratio se selu i svom imanju u Sotonićima u Crmnici. Na padinama Bjelasice, za samo godinu i po, podigao je farmu koza.

                                                                                             foto:RCG

“Proizvodimo sir i sada je pedesetak kozana farmi. Izgrađen je novi objekat za smještaj grla, a na proljeće “proradiće” i mljekara sa modernom opremom,  rekao je Mitrović za Radio Crne Gore.

Poljoprivrednik planira da uskoro i poveća proizvodnju na stotinu i pedeset litara mlijeka dnevno.

“Sir sa naše farme je kvalitetan jer koze brste i mlijeko je zdravo. Kvalitetna sirovina daje kvalitetan proizvod”, kazao je Mitrović.

Područje Sotonića, podno Bjelasice, idealno je za proizvodnju zdrave hrane, vina i rakije, smokava i meda.

Važo je, ističe Mitrović, što cijelu Crmnicu i Virpazar posjećuju turisti, pa je u planu da se na imanju izgradi i restoran sa domaćom kuhinjom. Voda na izvoru “Vladimir” hladna je i zimi i ljeti i ima je dovoljno, kazao je mladi domaćin i napominje da je izvor star dva vijeka.


                                                                                                 foto: RCG

Nije bilo lako probiti put kroz imanje, dovesti vodu i graditi objekte. Pomogla je opština Bar i država.

Barska lokalna samouprava je pomogla sa trideset hiljada eura, dok je Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo deset hiljada kao podršku mladom poljoprivredniku, priča nam Mitrović. Mladi domaćin sa svojom porodicom, može se kazati, opravdao je povjerenje društva.

Poljoprivreda traži mukotrpan rad ali i nagradi.

 

izvor: rtcg.me