U mjestu, na granici Crne Gore i Hercegovine, ima svega petnaestak stalnih žitelja i to uglavnom starijih, koji su bez vodovoda, a skoro i bez puta

U crnogorsko-turskom ratu odlučujuća bitka odigrala se 1876. godine na Vučjem Dolu u Oputnim Rudinama. O slavnom boju u kojem su crnogorsko-hercegovačke snage pobijedile čulo se širom svijeta, a vučedolska zastava postala je simbol slobode i junaštva kojom se i danas mnogi diče, ali malo ko od njih zna da poslednjih decenija Vučji Do bije još jednu odlučujuću bitku, i to onu za opstanak. Od preko 100 stanovnika polovinom prošlog vijeka, danas u tom mjestu, koje je na granici Crne Gore i Hercegovine, ima svega petnaestak stalnih žitelja i to uglavnom starijih. Doskorašnja nikšićka vlast, kaže za “Dan” Gojislav Albijanić (89), nije mnogo brinula za to mjesto, pa su i danas bez vodovoda, a skoro i bez puta.

image

GOJISLAV ALBIJANIĆ

-Ž.Š.

– Izgradismo prije nekoliko godina u Vučjem Dolu crkvu u spomen vučedoslskim junacima, oko pola kilometra je od mnogo ranije postavljenog spomenika, ali do nje nema puta. Džaba što nam je tu i groblje, nas ne pita niti iko brine kako do tamo stići. Pripadamo Mjesnoj zajednici Vraćenovići, ista smo katastarska parcela, ali mnogi dobiše vodovod, mi ne. Ne znam zašto kad je, kažu, Evropa za to dala pare, ističe Albijanić.

Mjesto je 65 kilometara udaljeno od Nikšića, a svega šest od Bileće i nekada je na tom prostoru bilo više od dvije hiljade grla sitne stoke i preko 100 krupne. Industrijalizacija matične opštine mnoge je, kaže Albijanić, odvela u grad, a njihovi se potomci danas vraćaju da održavaju imanja i kuće.

– Nema ovdje odavno ni sijela, niti kakvih sastanaka. Svi su nas zaboravili, a nekoliko neženja koji su u selu neće da stvaraju porodice. Kad mi stari pomremo, sa nama će i Vučji Do, kategoričan je Albijanić.

image

KOSTO ALBIJANIĆ-Ž.Š.

Kosto Albijanić se nakon penzionisanja vratio u zaseok Dedovci ponajviše da bi pazio majku Danicu koja ima 96 godina. Kaže da je asfaltni put do Vučjeg Dola iz pravca Vraćenovića sagrađen daleke 1991. godine i da je od tada samo jednom i to lani popravljan, kada su popunjene rupe na cesti.

– Da je Bog dao pa da nikada ni do kakve bitke nije dolazilo. Nas je ova ovdje proslavila, ali samo u knjigama. Na pola puta smo od Vraćenovića do Donjih Crkvica, ali se do Vučjeg Dola može doći samo od Vraćenovića, na ovu drugu stranu može jedva i pješke. Ljeti je inekako podnošljivo ovdje živjeti, a zimi i posebno ako ima snijega, onda teško i do ispred kuće – naglasio je Albijanić.

Iz Opštine obećavaju da će se potruditi da poprave stanje

Miodrag Albijanić živi u Nikšiću, ali u selu održava kuću i imanje. Kaže da mještani imaju problema i sa strujom, a planiraju da od Opštine zahtijevaju da se put do crkve napravi.

– Glasali smo za pomjene, pa ćemo vidjeti šta će biti. Valjda se i ovdje nešto promijeni, kazao je Albijanić.

Iz kabineta novog predsjednika Opštine Marka Kovačevića za “Dan” su potvrdili da njihovi prethodnici u Vučejm Dolu nisu imali značajnih investicija ni za put, niti za vodovodnu mrežu. Potrudiće se, ističu, da to u narednom periodu isprave i poboljšaju stanje, ali i da to značajno istorijsko mjesto promovišu na način koji zasluže, a koje do danas, nakon 145 godina od slavne bitke, nije na turističkoj mapi grada i države.

image

MIODRAG ALBIJANIĆ-Ž.Š.

U sušnom periodu presuše i njihove bistijerne, a doprema vode do skoro besputnog mjesta posebna je priča.

Izvor:Dan