Nekoliko mještana sela Vidra kod Pljevalja, uputili su apel nadlježnim organima i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijoviću, povodom dugogodišnjeg ilegalnog krčenja, devastacije i uništavanja planine Gosteč.

Prema njihovim riječima, već šest godina traje devastacija, krčenje i uništavanje planine Gosteč, jednog od rijetkih preostalih šumovitih područja u neposrednoj blizini, kako kažu, “nama dragih ugljem i elektranom prezagađenih Pljevalja”.

“Obzirom da živimo na svojim imanjima u podnožju planine, osjećamo se ugrožnim jer će u nastavku divljeg krčenja, koje je odobreno od strane šumskog gazdinstva u Pljevljima i inžinjera Popovića zaduženog za gazdovanje državnom šumom, doći do situacije da, erozija tla ugrozi naša imanja a ovaj divni kraj bude pretvoren u pustinju”, poručuje se u saopštenju.

Ističu da na ovaj način žele da skrenu pažnju javnosti na “divljački odnos” šumskog gazdinstva Pljevalja prema planini Gosteč.

“Ovo nije gazdovanje već legalizovana korupcija od strane države. Slike koje šaljemo nisu učinile šumokradice već država Crna Gora”, pojašnjava se u saopštenju.

Napominju da mještani sela Vidre imaju pravo odsjeći od dva do deset kubnih metara šume godišnje za potrebe ogrijeva.

“Miljenici šumskog gazdinstva odsijeku od 100 do 300 kubnih metara šume godišnje. Njih nije briga što iza njih ostaje pustinja. Mi zbog toga protestvujemo i pozovamo državne organe i sve ekološki prosvijećene građane i udruženja da nas podrže u odbrani planine Gosteč”, dodaje se u saopštenju.

Pozvali su resornog ministra da pomogne u očuvanju ovih prirodnih resursa.

“Pozivamo ministra šumarstva i poljoprivrede u Vladi Crne Gore, Stijovića da nam pomogne u očuvanje prijeko potrebnih prirodnih resursa u našoj državi i usmeravanja gazdovanja šumama na pravi i zakonu poznati put koji se primjenjuje u svim prosvijećenim svjetskim demokratijama”, naglašava se u saopštenju.

Ukazuju Stjoviću, da ovo nije “gazdovanje šumama već hajdučija i ozakonjena korupcija”.

Potpisnici

Vladimir Gazdić, selo Vidre 22.
Vukoman Joksović, selo Vidre 20.
Jagoš Ćirović, selo Vidre 21.

Izvor: m.cdm.me