Fekalije teku kanalom pored željezničke pruge, a sa uzvišenja, iz kuća koje se nalaze iznad nas u dijelu Medanovića, naročito iz Opšte bolnice, idu direktno niz brdo, kaže mještanin Rajo Prelević

Nedostatak kolektora, odnosno prečišćivača otpadnih voda predstavlja veliki problem za Bijelo Polje, a dokaz za to su brojni kanalizacioni ispusti koji nesmetano teču u Lim, Lješnicu, Ljuboviđu…. Mještani nekoliko naselja u gornjem dijelu grada ističu da godinama muku muče sa otpadnim vodama koje se, s vremena na vrijeme, slobodno slivaju magistralom. Zato su mještani Donjih i Gornjih Rakonja, Malog Polja i Medanovića,nekoliko puta dosad upućivali apel opštinskim službama, tražeći hitnu intervenciju. Pisali su peticije zahtijevajući pomoć i kažu da će to opet uraditi jer se magistralom pored njihovih kuća od smrada ne može proći.

– Svaki putnik namjernik, ali i vlasnici automobila i njihovi saputnici, prolazeći ovih dana ovim dijelom magistrale, od podvožnjaka do skretanja prema dvije srednje škole, osjećaju nesnosan smrad. Pod hitno se zatvaraju prozori i žurno prolazi.Turisti stavljaju maske na lice i ne mogu da shvate otkud toliki smrad na ovom dijelu puta. A niko ne pita kako je nama koji živimo u ovom dijelu grada i koji smo svakodnevno izlaženi smradu koji prosto štipa za oči i nos i prijeti zarazom širih razmjera. U ovim vrelim ljetnjim danima ne možemo sjesti ispred kuće ili otvoriti prozore i vrata. Kanalom pored željezničke pruge slobodno teku fekalije, a sa uzvišenja, iz kuća koje se nalaze iznad nas u dijelu Medanovića, naročito iz Opšte bolnice, fekalije idu direkno niz brdo – priča Rajo Prelević, mještanin Rakonja.

Kada se izgradi kolektor problem će biti riješen

Iz nadležnih opštinskih službi kažu da nijesu oni odgovorni za održavanje magistralnog puta i da je to u nadležnosti preduzeća “Crnagoraput”, ali da oni ipak po potrebi angažuju komunalce iz preduzeća “Lim” da rade na čišćenju ovog dijela magistralnog puta.

– Što se tiče kanalizacije ona je u našem strateškom planu ali za to su potrebna velika sredstva tako da je kolektor tema koja je aktuelna. Kolektor se gradi, a sa njim će ovi i mnogi drugi problemi slične prirode biti eliminisani – ističu iz lokalne uprave.

On ističe da sve njegove komšije od nadležnih zahtijevaju da se problem pod hitno riješi.

Tražimo da se problem riješi i da više ne živimo u ovom nesnosnom smradu i još da strahujemo od zaraze ili epidemije. Na ovaj način ovdje se više opstati ne može-kažu mještani Rakonja i ističu da se fekalije često slivaju i niz magistralu, pa opasnost od zaraze prijeti i brojnim učesnicima u saobraćaju. Problem je izražen i u blizini nekadašnjeg AMD “Đorđije Stanić ”.

-Sa obližnjeg brda na magistralu se nesmetano slivaju otpadne vode i kanalizacija šireći nesnosan smrad i ometajući učesnike u saobraćaju. Bilo je na ovom dijelu puta i nekoliko saobraćajnih udesa zbog klizanja, koja su se srećom završila bez posledica. Uz sve to i brojni pješaci koji prolaze magistralom imaju dosta problema. Naročito kada pada kiša – navode mještanio koji žive paralelno sa Mojkovačkom ulicom, u blizini Gimnazije “Miloje Dobrašinović” i Srednje ekonomske škole.

Izvor: dan.co.me