Crnogorski LGBTI pokret tradicionalno obilježava Mjesec ponosa LGBTI osoba. Ove godine fokus je na učešću LGBTI osoba u procesima odlučivanja, obrazovnoj i socijalnoj inkluziji LGBTI zajednice i zaštiti od mržnje i diskriminacije u svakodnevnom životu, kroz saradnju i dijalog sa najširim spektrom saveznika i saveznica.

Mjesec ponosa obilježava se kao znak sjećanja na Stonewall pobunu koja se dogodila 28. juna 1969. u Njujorku, a koja je pokrenula talas promjena za LGBTI osobe širom svijeta – bolji društveni položaj, ljudska prava, javno zastupanje, vidljivost.

“Aktivnost kojom započinjemo Mjesec ponosa je testiranje na HIV i hepatitis B i C, koje realizujemo u saradnji sa Crnogorskom Fondacijom za HIV i virusne hepatitise, a koje će se održati 04. juna (petak) u našim prostorijama. Više informacija o testiranju i zakazivanje termina je moguće putem broja telefona 068 180 982”, navodi se u saopštenju.

Takođe, Glavnom gradu su uputili inicijativu da se jedan od pješačkih prelaza u užem centru grada oboji duginim bojama, kako bi se i na taj način poslala simbolička poruka prihvatanja LGBTI osoba u najvećem crnogorskom gradu.

“Očekujemo da će ova inicijativa biti realizovana tokom juna”, kazali  su iz Foruma progres.

Centralni dio obilježavanja Mjeseca ponosa obuhvatiće niz događaja koji će se realizovati sa predstavnicima ključnih resora u Vladi Crne Gore i dugogodišnjim saveznicima i saveznicama nacionalnog LGBTI pokreta, u okviru kojih će se govoriti na temu obrazovanja, inkluzije, zaštite od mržnje i smanjenja diskriminacije.

“Kraj mjeseca ponosa će takođe da bude u duhu zdravlja, sa još jednim testiranjem na HIV i hepatitis B i C, koje će se održati 24. juna (četvrtak), za koje je termin takođe moguće zakazati na ranije navedeni broj telefona”, navodi se u saopštenju.

Cjelokupni Mjesec ponosa biće propraćen zanimljivim i korisnim video i foto sadržajima, te brojnim objavama na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram.

 

Izvor: RTCG