Sportski subjekti, ukupno 36 klubova i saveza, ispoštovali su obavezu iz ugovora i dostavili finansijske izvještaje u datim rokovima, svi izuzev Košarkaškog Kluba Ibar Rožaje, saopšteno je iz Ministarstva sporta. Iz resora Nikole Janovića navode da su nepravilnosti uočene kod Karate, Rukometnog, Streljačkog, Stonoteniskog i Džudo saveza, kao i kod nekoliko klubova.

“Zato ovom prilikom još jednom javno apelujemo na upravljačke strukture navedenih sportskih subjekata da do 3. avgusta 2017. kompletiraju dokumentaciju u skladu sa pomenutim procedurama i potpisanim Ugovorima, u nadi da Ministarstvo sporta neće morati da posegne za najrigorznijim mjerama koje povlače raskid Ugovora. Ukoliko pomenuti sportski subjekti to ne urade u predvidjenom roku, funkcionisanje klubova i saveza može biti upitno do kraja godine, a odgovornost za to isključivo njihova”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo da je Ministarstvo sporta sa svim sportskim subjektima kojima su dodijeljena sredstva putem konkursa zaključilo ugovore, u kojima su precizirana njihova prava i obaveze, među kojima je i obaveza dostavljanja kvartalnih finansijskih.

Sportski subjekti koji su dobili sredstva u iznosu manjem od 5 hiljada eura imaju obavezu podnošenja godišnjeg izvještaja.

Ministarstvo sporta je 21. februara 2017. objavilo “Konkurs za sufinansiranje programa sportskih subjekata u 2017-oj”, na osnovu kojeg je država dodijelila sportskim klubovima i savezima gotovo 4 miliona eura, što je rekordan iznos sredstava ikada uplaćenih sportskim subjektima.