Javni poziv za podsticaje direktnih investicija završava se 8. maja, a iz Ministarstva ekonomije navode da najviše prijava očekuju posljednjeg dana.Portparol Ministarstva Draženka Božović kaže da su dosad interesovanje pokazale uglavnom domaće firme.

Ona podsjeća da se sredstva za podsticanje investicija dodjeljuju za projekte u proizvodnom i sektoru usluga. Za glavni grad i južni region se radi o minimalnoj vrijednosti ulaganja od 500.000 eura i otvaranje najmanje 20 novih radnih mjesta u roku od tri godine od zaključivanja ugovora. Za centralni region (izuzev glavnog grada) i sjeverni region minimalna vrijednost ulaganja je 250.000 i otvaranje najmanje deset novih radnih mjesta.
Precizirano je i u koje svrhe se sredstva ne mogu koristiti, a to je za projekte u sektorima primarne poljoprivredne proizvodnje, saobraćaja, igara na sreću, trgovine, primame proizvodnje uglja i čelika, proizvodnje struje, nafte i gasa, duvana, oružja, genetski modifikovanih organizama, opasnog otpada…
Božovićeva je saopštila da se podsticaji dodjeljuju u iznosu od 3.000 do 10.000 po novozaposlenom na osnovu bodovanja kriterijuma, kao što su reference preduzeća, udio drugih privrednih subjekata iz Crne Gore tokom i nakon realizacije investicionog projekta, vrijednost investicionog projekta, njegovi efekti u vezi sa istraživanjem i razvojem, efekti na ljudske resurse, na životnu sredinu, obim međunarodnog prometa…
Vrijednost dodijeljenih sredstava može iznositi najviše do 50 odsto ukupne vrijednosti ulaganja za velika preduzeća, najviše do 60 odsto za srednja i najviše do 70 odsto za mala.
Za kapitalne investicije veće od 10 miliona eura kojima se obezbjeđuje otvaranje radnih mjesta za najmanje 50 novozaposlenih, podsticaji mogu biti do 17 odsto ukupne vrijednosti projekta, bez bodovanja. Uredbom je predviđena i mogućnost refundacije troškova za razvoj infrastrukture neophodne za realizaciju investicionog projekta.
Potpisani ugovori sa šest firmi, plan 253 nova radna mjesta
 
Na osnovu javnih oglasa koji su objavljeni 2015. i 2016. godine, potpisani su ugovori o korišćenju sredstava za podsticanje investicija sa šest kompanija. To su Pelengić trade Bijelo Polje (132.000 eura za 33 nova radna mjesta), Fabrika stočne hrane Spuž (80.000 eura za 20 novih radnih mjesta), Securitas Montenegro Nikšić (150.000 eura za 50 novih radnih mjesta), Meso-promet Bijelo Polje (560.000 eura za 70 planiranih novozaposlenih), Comp-Comerc Nikšić (350.000 eura za 50 planiranih novozaposlenih) i Hemomont Podgorica (210.000 za 30 planiranih novozaposlenih).
sjevercg