Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ni u kojem slučaju neće dozvoliti lov, odnosno ubijanje ptica na Ulcinjskoj solani koja je proglašena Parkom prirode i postala zaštićeno područje.

To je, prema nezvaničnim saznajima Pobjede, stav u odnosu na nedavnu inicijativu Skupštine opštine Ulcinj upućenu Ministarstvu kojom se tražilo mijenjanje Studije zaštite područja Ulcinjske solane, kako bi se na tom prostoru dozvolio lov.

Predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović nije upoznat sa inicijativom Skupštine opštine Ulcinj, iza koje, prema navodima NVO sektora, stoji predsjednik SO Hadži Sulejmani.

Dabović je Pobjedi kazao da, zapravo, pokušavaju da unaprijede cijeli zahvat parka prirode. Zbog toga su, prema riječima Dabovića, potpisali prošlog mjeseca memorandum sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica kako bi u skorijoj budućnosti radili na što boljoj zaštiti tog područja.

Podsjećamo da su nedavno negodovale i ekološke nevladine organizacije na čelu sa Dr Martinom, Schneider-Jacoby (MSJA) i upoznale javnost sa ovim problemom.

Iz ove nevladine organizacije su kazali da je potredsjednik Skupštine opštine Ulcinj Hadži Sulejmani pokrenuo inicijativu za izmjenu Studije zaštite područja Ulcinjske solane, odnosno akta o proglašenju tog područja parkom prirode.

Kako je Pobjedi kazala ekološka aktivistkinja iz Ulcinja, i osnivačica MSJA Zenepa Lika, Sulejmani je incijativu uputio prema Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Ona je ocijenila da je u pitanju sramni poduhvat, neznanje i ponašanje koji degradiraju Opštinu Ulcinj.

Ulcinjska solana je stanište polovine evropskih ptica – oko 250 vrsta – i u ljeto 2019. godine, odlukom Skupštine opštine Ulcinj, proglašena je zaštićenim područjem – Parkom prirode, a Vlada Crne Gore ju je tada kandidovala za Ramsarsku listu – močvarno područje od međunarodnog značaja za ishranu, gniježdenje i prezimljavanje ptica i područje izuzetnog biodiverziteta.

Solana je postala prepoznatljiva u posljednjih nekoliko godina po flamingu, ali i kudravom pelikanu, jedinstvenoj i prepoznatljivoj vrsti koja redovno posjećuje područje Solane, a u jesen se može uočiti u jatima i do 100 jedinki.

Ornitolog Darko Saveljić, koji se godinama zalagao za očuvanje Solane, kazao je prije nekoliko dana da je za njega informacija o reviziji šokantna, te da je očigledno da se ide „niz dlaku“ lovačkom lobiju koji je izuzetno jak u Ulcinju i broji oko 450 lovaca.

Iz MSJA podsjećaju da je sam proces otvaranja poglavlja 27 o zaštiti životne sredine bio uslovljen zaštitom Solane, te da bez adekvatnih rješenja za njeno upravljanje i aktivnu zaštitu, nema ni zatvaranja tog poglavlja, a samim ti ni ulaska u Evropsku uniju.

“Dok Studija zaštite ukazuje da je lov zbog uznemiravanja neprihvatljiv na cjelokupnoj teritoriji Ulcinjske solane, jer ona predstavlja posljednje utočište na migratornom putu za veliki broj zaštićenih i ugroženih vrsta ptica, predsjednik Skupštine želi da izmijeni odluku o proglašenju Parkom prirode Ulcinjske solane zarad šake glasova i lobističkog pritiska”, navode iz ove NVO.

 

Izvor: Rtcg