Ministarstvo će pooštriti kontrolu stručnog osposobljavanja

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović kazala je za Dan da će tokom osmog kruga programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca sprovoditi stroge kontrole u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnika.

 

Ona je istakla da je anketa koju periodično sprovode među visokoškolcima pokazala da je više od 90 odsto korisnika zadovoljno, dok se u pojedinačnim slučajevima kada jedna od strana nije zadovoljna, nakon utvrđivanja stanja, korisnik usmjerava na drugog poslodavca. Kurpejovićeva navodi da se poslodavci za ovogodišnji program stručnog osposobljavanja mogu prijaviti od 15. septembra do 15. oktobra.

“Cilj programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, s kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike”, naglasila je.

Program se, ističe, pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

“Ovakvi rezultati pokazuju koliko je zapravo praksa važna, kako za mlade koji ulaze na tržište rada, tako i za same poslodavce koji su u prilici da oblikuju kadar koji im je zaista potreban. Takođe, program je koristan input za obrazovne ustanove jer stvara širu sliku o pravcima u kojima bi trebalo unapređivati nastavu, odnosno studijske programe i kreirati upisnu politiku”, dodaje Kurpejović.

Posljednju generaciju, odnosno sedmi krug programa koji se upravo završava, karakterisalo je još veće interesovanje poslodavaca nego što je bio slučaj u prethodnim godinama.

“Tako je prošle godine, na primjer, oglašeno ukupno 11.005 slobodnih mjesta kod poslodavaca, kako iz privatnog, tako i iz javnog sektora, što je za oko 1.000 mjesta više nego godinu prije toga. Vjerujemo da će veliko interesovanje biti i ove godine. Posmatrano po oblastima i studijskim programima, poslodavci su najviše bili zainteresovani za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma, dok je opet iz tih oblasti bilo i najviše prijavljenih visokoškolaca”, ističe Kurpejović.

Ona navodi da je u namjeri da obezbijedi sigurno sticanje praktičnih znanja i tokom studija Ministarstvo prosvjete u okviru izmjena Zakona o visokom obrazovanju propisalo da praksa mora činiti minimum 25 odsto studijskog programa.

“Prethodne godine sprovedene su i oštrije kontrole realizacije programa u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnike, a tako će biti i ove. Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, objavljen je prije dva dana, dok će se prijave podnositi od 15. septembra do 15. oktobra tekuće godine (do 15 časova). Poslodavci iz privatnog sektora prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (birou rada/kancelariji) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave). Poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u programu podnose Upravi za kadrove i preko portala elektronske uprave (eUprave)”, objašnjava Kurpejovićeva.

 

izvor: standard.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE