Nakon što je poslanik DPS-a Filip Vuković, u formi poslaničkog pitanja, pozvao je ministra sporta Mladena Janovića da učini sve kako Sportski centar Ada u Pljevljima ne bi ušao u treći mjesec bez električne struje zbog duga od 32.000 eura. Odgovarajući Vukoviću,  Janović  je kazao da ni menadžment nije na pravi način vodio računa „čim je stvoren ovoliki dug za struju“.

Menadžment Ade sa svega osam radnika održava ovaj sportski objekat u odličnom stanju. Ne radi se o lošem vođenju objekta već o neriješenim vlasničkim odnosima, odnosno o potpunom zapostavljanju brige o sportovima, koji gravitiraju po prirodi sporta u zatvorenim objektima. Ja očekujem od vas da kao ministar sporta učini da sportska dvorana ne dočeka i treći mjesec bez električne energije“, kazao je Vuković.

Janović  je poručio Vukoviću da ovo pitanje „vi u opštini treba da riješite između sebe, a onda da se uputite prema ministarstvima“. On je kazao da će novi zakon o sportu riješiti vlasničke probleme. -U konkretnom slučaju ovo je obaveza menadžmenta sportskog centra a onda institucija koje gazduju Adom, pa iznenađuje činjenica da je Ministarstvu sporta upućeno pitanje. Ovaj problem smatram mogao je nastati samo iz dva razloga, ili da su u pitanju neodrživi izvori tekućeg poslovanja ili lošeg poslovanja menadžmenta u predhodnom periodu koji je doveo do ovakvog stanja. U svakom slučaju potrebno je napraviti analizu i utvrditi u čemu je problem kako se stvari ne bi rješavale kratkotrajno, već kako bi se pronašlo održivo stanje, rekao je  Janović .

Da se ne radi o bivšem vrhunskom sportsiti koji je iz bazena uskočio u ministarsku fotelju, donekle bi raumjeli ovu izjavu, ali najmanje se očekuje od jednog ministra sporta da kaže da su u Pljevljima neodrživi izvori tekućeg poslovanja jednog sportskog objekta. Žalosno i zaprepašćujuće. Prosto da čovjek ne povjeruje. Umjesto da se zapita zbog čega je sport u Pljevljima došao na juniorski nivo, umjesto da se zapita zbog čega grad sa dva rudnika, termoelektranom, šumskim bogatstvom… nema ni jednog regionalnog ligaša, zbog čega klubovi jedva sastavljaju kraj sa krajem ministar kaže da je sport u Pljevljima neodrživ.

Jer se najveći izvor prihoda jednog sportskog objekta ostavruje korišćem tog objekta od strane sportista. Zna dobro ministar dok je osvajao medalje da je generalni sponzor reprezentacija bila Elektroprivreda, ona ista kompanija koja najveće prihode ostvaruje ovdje u Pljevljima, devastirajući životnu sredinu. Neka pita ministar EPCG koliko je ova kompanija izdvojila u poslednjih 15 godina ukupno za sport u Pljevljima. Sa druge strane bilo je, ne malog novca za sponzorstva vaterpola, kotizacija za regionalnu košarkašku ligu, fudbal…. Vjerujemo da zna koja je kompanija izdvajala milione eura za uspon naše rukometne ženske zlatne selekcije. I neka je vratile su to naše „zlatne lavice“, ali činjenica da danas ne postoji ženski rukometni klub je poražavajuća.

 Sportski centar Ada

Naravno da je Rudnik uglja decenijama bio jedini izvor prihoda sportskih klubova iz Pljevlja, ali tržišna vremena i su se promijenila Neka pita ministar sporta, kada je poslednji put naša reprezentacija nastupila u Pljevljima i zbog čega se zaobilaze Pljevlja za reprezentativne mečeve? Neka odgovori ministar na koji je to način održivo funkcionisanje dvorana u Podgorci, Herceg Novom, Bijelom Polju, Baru…. i da li je održivo poslovanje bazena u Kotoru, Herceg Novom i Budvi i na koji način. Neka ministar sporta odgovori zbog čega godinama od raspodjele sredstava za sufinasiranje projekata u sportu, klubovima iz Pljevalja se dodijelili, ukupno od 2 do 4 posto od ukupnog novca, a ima teretana u Crnoj Gori koje su registrovane kao sportski klub i dobiju toliko novca?

Zna ministar sporta da je prije dva mjeseca bio u Pljevljima, ali tada je ostalo nejasno zbog čega nije obišao ni jedan jedini sportski objekat u Pljevljima osim školskih sala. Da je ušao u dvoranu ili gradski stadion vidio bi da se ti objekti održavaju na zavidnom nivou. Neka ministar odgovori da li zna da je većinski vlasnik dvorane za skoro 84 odsto je Vlada Crne Gore, a nešto više od deset odsto vlaništva pripada Opštini Pjevlja. Takođe naka javno kaže šta to Pljevljaci imaju da riješe između sebe, kada je Vlada većinski vlasnik dvorane. Takođe bilo bi dobro da premijer, makar opomene Janovića zbog ovakvih izjava, jer se ipak radi o čovjeku koji nas je obradovao brojnim medaljama, mlad je i tek je ušao u politiku pa bi traženje ostavke bilo prestrogo.

Izvor:Pv portal