„Mimoza da, Ceca ne“

Najavljeni koncert-iznenađenja za kraj jubilarnog 50. Praznika mimoze srpske folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović podijelio je Novljane. Dok jedni opravdavaju potez organizatora festivala i raduju se njenom dolasku, drugi negoduju smatrajući da nikako njeno ime ne treba vezavati za Praznik mimoze i ono što on znači punih pet decenija.


                                                                                                   Foto: radio Jadran

Tako je i peticiju “Mimoza DA, Ceca NE” iniciralo oko 30 Novljana.

“Poštovane Novljanke, Novljani, ljubitelji Herceg Novog i dragi gosti. Ove godine proslavljamo jubilarni 50-ti Praznik Mimoze jedan od simbola našeg grada. Mimoza kao cvijet ne uspijva u drugim okolnim gradovima i njeno postojanje uz mnogo drugih posebnosti naš grad čini itekako jedinstvenim u ovom dijelu Mediterana. Tokom proteklih decenija u najprosperitetnijim vremenima kao i u turobnim periodima uvijek smo na dostojanstven način i uz baštinjenje tradicionalnih običaja kako gastronomskih, kulturoloških, pa tako i muzičkih, proslavljali ovaj divni praznik po kome smo prepoznati i van granica bivše Jugoslavije. Nepoštovanje i nepoznavanje sopstvene tradicije i njenih vrijednosti od strane pojedinaca uključenih u organizaciju ovog jubilarnog 50-tog festivala dovelo je do toga da jednu lokalnu feštu od međunarodnog značaja za sve nas, koja bi trebalo da bude jedan od glavnih brendova turističke punude Herceg Novog, pretvaraju u svojevrsno kulturološko i muzičko nasilje,“ navodi se u saopštenju.

Angažavovanjem folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, pravosnažno osuđene i sa kriminalnim dosijeom, za svečani čin zatvaranja  praznika čini se nepopravljiva šteta ugledu Herceg Novog, tradiciji i značaju ovog festivala, naveli su nNovljani u peticiji.

„Mi, obični građani, poštovaoci lokalnih običaja i tradicije, zgranuti smo samovoljom neodgovornog dijela opštinskog rukovodstva, koje nije u cjelosti sagledalo sve aspekte i koje nije uvažilo mišljenje i duh grada, te u naše ime i na ovaj način oskrnavilo sam jubilej. Tražimo da se ne mala finansijska sredstva odbiju od naših poreza i dadžbina koje plaćamo lokalnoj samoupravi, te iste iskoriste u humanitarne svrhe.

Ovu peticiju pišemo ne samo radi nas samih već i da bi budućim generacijama koje će nastaviti da slave i organizuju ovaj festival ostavili pisani dokaz da je dovođenje Svetlane Cece Ražnatović bila odluka jednog neodgovornog dijela gradskog rukovodstva.

Poštovani građani, jedno je komentarisati na portalima ili FaceBook-u bez potpisa i imena, a drugo je zaista iskazati svoj stav. Zato ako ste zaista protiv iz principijelnih razloga, a ne bezimeni bot protiv ovoga ili onoga, vjerujemo da ćete potpisati ovu peticiju,“ naveli su u saopštenju Novljani.

izvor: Radio Jadran

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor