Na području glavnog grada od početka godine izgrađeno je i pušteno u pogon šest trafostanica naposnkog nivoa (10/0.4kV), za šta je utrošeno oko 520 hiljada eura, saopštio je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Najavili su da će ubrzo u pogon biti puštena još dva objekta, ukupne vrijednosti oko 270 hiljada eura.

U pitanju su TS 10/0,4 kV prema DUP-u “Univerzitetski centar” i TS 10/0,4 kV prema DUP-u “Blok 35-36”.

“Gradnja novih objekata naročito u urbanom dijelu Podgorice mahom je uslovljena širenjem konzuma, odnosno povećanjem broja novih korisnika. Takođe, novoizgrađeni objekti u značajnoj mjeri doprinose sigurnosti i kvalitetu napajanja električnom energijom i rasterećenju elektrodistributivne postojeće mreže”, navode iz CEDIS-a.

Kompanija intenzivno radi na stvaranju preduslova za početak aktivnosti na izgradnji još 14 objekata naponskog nivoa (10/0.4kV) u Podgorici, što će CEDIS koštati oko 1,4 milona eura, od čega se najviše sredstava izdvaja za gradnju trafostanice 10/0,4kV prema DUP-u “Konik – Stari Aerodrom III”.

“Pored objekata na srednjem naponu, grad će, kako se očekuje, do kraja godine imati u pogonu i novu TS 35/10kV ‘Velje Brdo’, za čiju izgradnju je CEDIS izdvojio million i 16 hiljada eura. Gradnjom ovog objekta direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko 1.300 korisnika sa područja: Rogama, Veljeg Brda, Vranjskih Njiva, Miletinih Njiva, Drezge, Radeće, dijela Zagoriča, Pirepa … Takođe, bolje napajanje može očekivati i oko 300 korisnika sa područja Stare Zlatice, Smokovca i Doljana”, navode iz CEDIS-a.

U toku su, podsjećaju, i oko million i 300 hiljada eura vrijedni radovi na rekonstrukciji jedne od najvažnijih napojnih tačaka u gravnom gradu – TS 35/10kV “Centar”.

“Nakon rekonstrukcije direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko 10 hiljada korisnika dijela grada Preko Morače, centar grada, ul.Slobode, Blok 5 i 6, Brijeg Morače, Drač i Pobrežje”, saopštio je CEDIS.

Aktuelni su i završni radovi na revitalizaciji četiri (10kV) dalekvododa (“Lijeva Rijeka”, “Mrke Petrovića”, “Dušići” i “Danilovgrad iz Podanja”) sa kojih se napajaju određena seoska područja podgoričke opštine. Revitalizacija ova četiri dalekovoda, između ostalog podrazumijeva i zamjenu preko 1.000 stubova, čime će se ostvariti značajno stabilnije i kvalitetnije napajanje pred početak zimske sezone.

“Tokom 2020. godine na području opštine Podgorica su kroz investicione projekte realizovana ulaganja ukupne vrijednosti od oko 2.3 milona eura”, podsjećaju iz kompanije.

Izvor:RTCG