To što se dešava na obalama Morače je kataklizma i ekocit, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović. On je naveo da se da kroz foto i video materijal vidi da rijeka, koja je imla dva kraka, sada ima samo jedan, te da se ekslpoatacija vršila potpuno ilegalno. Na konferenciji za medije, Abazović je istakao da je Vlada odlučna da se obračuna sa građevinskom mafijom.

“Milioni eura su izvučeni iz korita rijeke, devastirajući prostor i onemogućavajući građane da imaju pijuću vodu, odnosno da se promijeni kompletna ekološka slika tog prostora”, kazao je Abazović.

Naveo je da će u fokusu biti i druge lokacije.

“Vlada je odlučna ne samo kada je u pitanju ova lokacije, nego i druge, da se obračuna sa građevinskom mafijom. Ovakav javašluk, nepoštovanje propisa, djeovanje van koncesija, van svih pravila, pritom se pretvarajući u velike dobrotvore i kompanije koje djeluju društveno-odgovoreno, a sa druge strane raditi ovo godinama, na ovakav način, je katastrofa….”, kazao je Abazović.

“Ako neko želi da vadi šljunak ili d avrši eksploataciju, to treba da radi u skladu sa zakonom”, dodao je on.

Bilo kakva selektivnost ne treba da postoji, istakao je on, i dodao da kao izvršna vlast ne mogu da utiču na to šta će sud uraditi dalje.

“Svako koga zateknemo u ilegalnoj eksploataciji šljunka, biće uhapšen”, poručio je Abazović i pohvalio akciju ODT Podgorica.