U ATLANTI

Milijarder otplatio dug cijeloj generaciji studenata

Oko 400 diplomaca koledža Morehouse u Atlanti, u američkoj saveznoj državi Džordžija, dobilo je neočekivano veliki poklon za kraj školovanja.

Naime, milijarder i filantrop Robert Smit riješio je da otplati studentski dug cijeloj generaciji, i to u iznosu od 40 miliona dolara.

Prije nego što je studentima otplatio dug, ovaj tehnološki investitor koledžu Morehouse donirao je 1,5 miliona dolara.

Morehouse je tradicionalno “crnački” koledž, na kome su studirali i borac za ljudska prava Martin Luter King, poznati reditelj Spajski Li i glumac Semjuel L. Džekson.

“Studenti koledža Morehouse, okruženi ste ljudima koji su vam pomogli da danas budete ovde. U ime osam generacija moje porodice, koliko smo u ovoj zemlji, daću vam još malo podsticaja”, rekao je Smit, koji je u maju bio glavni govornik na ceremoniji diplomiranja.

On je u govoru cijeloj generaciji diplomaca poručio da će im otplatiti kompletan studentski dug.

“Znam da će ova generacija pokazati da je sve to isplativo. I želim da svaka naredna generacija liči na ovu, nadam se da će svi imati prilike da napreduju. Možemo da vodimo računa jedni o drugima i da obezbijedimo da svi imamo priliku da ostvarimo američki san”, kazao je Smit.

Navodi se da su studenti, od kojih su neki dužni i po desetine hiljada dolara, bili u isto vrijeme i šokirani i srećni, prenijeli su mediji.

“Djeluje nerealno. Kada je za govornicom rekao da će nam platiti dugove, pogledao sam u kolege i pitao se da li sam dobro čuo? Bio sam u kompletnom šoku i ovo je najbolji poklon koji sam u životu dobio”, rekao je jedan od studenata.

Izvor: B92