Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je za HRT da su u toku pregovori sa Kinezima kako bi se odložila otplata glavnice za kredit za auto-put a koja je trebala krenuti ove godine.

Milatović

Takođe, pregovara se i sa EU institucijama da se taj kredit refinansira jeftinijim evropskim kreditima. U međuvremenu su se radovi na izgradnji nastavili, sporijim tempom. Međutim ono što je sporno – u slučaju spora s Kinezima ne arbitrira crnogorska Skupština. Po kineskim sudovima – ako je nezadovoljna dinamikom isplate Kina bi mogla tražiti isplatu cijele glavnice. Ako se to ne dogodi, mogli bi uzeti luku Bar, dio teritorija, možda čak i željeznice – tvrdi Milatović.

– Sasvim sam siguran da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore. Više od 90 posto puta je gotovo i do kraja godine bi trebala biti gotova ova najzahtjevnija dionica. Mislim i da će se naći način da se ispregovara odlaganje otplate glavnice, kazao je Milatović.

Dodao je kako postoji i interes od strane EU-a da se kredit refinansira kako bi se vratio kineski dug uz ocjenu da nije dobro što je kredit uzet u dolarima.

Izrazio je nadu da će Crna Gora biti slijedeća nova članica EU-a.

Milatović je naglasio kako je Crna Gora, upravo zbog nedostatka autoputa svedena na to da bude isključivo avio-destinacija.

Ulazak u Crnu Goru je slobodan za pogranične zemlje: Hrvatsku, BiH, Srbiju, Albaniju i Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Balans između ekonomije i zdravlja je jako važan, naročito za zemlje koje su usmjerene prema turizmu. Vrlo smo teško preživjeli prošlu godinu, prosječna neto plata je oko 530 eura, ekonomija je pala više od 15 posto. Vlada donosi peti set mjera za pomoć preduzetništvu – kazao je.

Izdatak obveznice od 750 miliona eura dao im je, kaže – ‘kiseonika’ da izdrže naredni period.

Govoreći o prodaji crnogorskih nekretnina Rusima kazao je kao su Rusi bitni dio ekonomije.

Važnije je, kaže unaprijediti demokratizaciju i pravila igre.

Izvor:Pobjeda