Izgleda da se ministar zdravlja, koji za sebe voli reći da je na čelu tog resora svega tri mjeseca, može pohvaliti svojim prvim epohalnim “uspjehom”. Kako saznajemo, jedino strukovno udruženje ljekara, koje nije po volji ministru Hrapoviću, od 1. maja će se naći na ulici, istakao je predstavnik Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

“Dalja sudbina Ljekarske komore ostaje neizvjesna. Međutim, postavlja se logično pitanje – kako smo uopšte došli do ovakvog stanja?! Sa jedne strane ljekari čvrsto poručuju da žele imati svoju nezavisnu strukovnu organizaciju, da žele donositi odluke bez pritiska Ministartsva ili bilo kog političkog subjekta, da žele mijenjati stanje u zdravstvu na način koji odgovara i koristi njima i pacijentima ove države, dok sa druge strane imamo ministra-političara koji neprestano mijenja formu svojih odgovora i više ni sam ne zna kako da objasni javnosti na koji način ovakav njegov odnos pomaže bilo kome”, istakli su pokretu URA.

Mikić navodi da je “zdravstveni sistem u Crnoj Gori najgori u Evropi, dok je čak i od takvog zdravstva – gori samo ministar zdravlja”.

“Umjesto da radi profesionalno i dosljedno, kako to priliči javnim funkcionerima – pa makar i kad pogriješe, on se pokušava sakriti iza te iste Ljekarske komore i svu odgvoronost svaliti na neko fiktivno lica. Ko je to odgovoran iz Komore za ovu situaciju gospodine ministre? Koja su to ovlašćena lica u Komori? Jedino ovlašćeno lice Komore je njen Predsjednik kojemu Vi vrlo bahato, zloupotrebljavajući službeni položaj, onemogućavate da se na to mjesto i registruje”, naveo je Mikić.

On ukazuje da “upravo zbog perfidnih opstrukcija ministra zdravlja, Komora nema ovlašćeno lice”.

“Kažite crnogorskoj javnosti zašto ne preuzmete odgovornost za situaciju koju ste direktno proizveli. Vi se nalazite na čelu zdravstvenog sistema jedne države, na čelu jednog od tri najznačajnija resora ove zemlje. Ako ste za samo tri mjeseca postigli nešto čime se niko osim Vas ne može “pohvaliti”, šta li nas očekuje do kraja Vašeg mandata”, upitali su iz pokreta URA.

URA ističe da je “zabrinjavajuća doza neznanja ministra i njegovih saradnika”, kao i da je “Crna Gora u mnogo većem problemu ukoliko je aktuelni ministar – najbolje kadrovsko rješenje koje država može da ponudi zdravstvenom resoru”.

“Nelagoda i zabrinutost koju proizvodi rezultat Vašeg rada su vrlo realni. Molimo Vas da, u skladu sa moralnim i zakonskim principima jednog normalnog društva – koje očigledno možemo samo odglumiti, prepustite Ljekarsku komoru ljekarima. To je jedina ispravna odluka koju možete donijeti. Ukoliko to ne uviđate, onda Vas uz visoku dozu zabrinutosti za zdravlje svih građana i dobrobit cjelokupnog crnogorskog društva molimo da se sklonite sa funkcije kojoj vrlo očigledno niste dorasli”, istakao je Mikić.

Mikić zaključuje da bi “ministru bilo mnogo bolje da se pozabavi problematičnim stanjem u najvećoj crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi, koja je sa razlogom pod lupom nadležnih inspekcija, nego što gasi jedinu strukovno ljekarsko udruženje”.